Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει δύναμη ταχείας αντίδρασης


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, είπε ο Μπορέλ, με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Η χαοτική αποχώρηση των Δυτικών από το Αφγανιστάν είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για τις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει την κοινή άμυνά της, δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ προσθέτοντας πως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης πρέπει να αποτελέσει μέρος της άμυνας αυτής.

«Μερικές φορές συμβαίνουν γεγονότα που αποτελούν καταλύτη για την ιστορία και πιστεύω πως το Αφγανιστάν είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πριν από μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Σλοβενία.

«Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η χαώδης αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να διαθέτει ικανότητα στρατιωτικής επέμβασης στις κρίσεις χωρίς να εξαρτάται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωναν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Πριν από δύο δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά για την σύσταση στρατιωτικής δύναμης 50.000-60.000 στρατιωτών, που ποτέ, όμως, δεν απέκτησε επιχειρησιακή ικανότητα. Πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες και μία συμφωνία για τον σχεδιασμό της μέχρι τον Μάρτιο 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ