Τεχνολογία υγεία καρδιαγγειακά: Η κινητή τεχνολογία υγείας βελτιώνει τη δευτερογενή πρόληψη

Τεχνολογία υγεία καρδιαγγειακά: Η εφαρμογή αποτελεσματικής τεχνολογίας κινητής υγείας θα είναι το κλειδί για τη δευτερογενή πρόληψη CVD σε ηλικιωμένους ενήλικες στο μέλλον, σύμφωνα με μια επιστημονική εκτίμηση της American Heart Association. «Την τελευταία δεκαετία, η κινητή τεχνολογία υγείας, ειδικά η φορητή τεχνολογία και οι αγορές εφαρμογών υγείας, έχει αναπτυχθεί σημαντικά», δήλωσε η Erica N. Schorr, PhD, BSBA, RN, FAHA, αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Συνεταιρισμό Υγείας Ενηλίκων και Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σχολής Νοσηλευτικής της Μινεσότα. «Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η χρήση της τεχνολογίας κινητής υγείας μικρότερη στους ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας 60 ετών και άνω διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και περνούν σημαντικό  μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη που μπορούν να παρέχουν οι κινητές παρεμβάσεις για την παρακολούθηση, την ενθάρρυνση και την εκπαίδευση των ηλικιωμένων ενηλίκων με καρδιαγγειακές παθήσεις. ”

Βελτίωση σωματικής άσκησης και τήρησης των φαρμάκων

Η σωματική αδράνεια είναι υψηλότερη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ειδικά σε άτομα με καρδιαγγειακά. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την έναρξη και τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να σχετίζονται με την ετερογένεια στα αντιληπτά εμπόδια και τα κίνητρα που βασίζονται σε μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες και σεξ. Η Schorr και οι συνεργάτες της έγραψαν ότι οι στοχευμένες κινητές στρατηγικές υγείας έχουν βελτιώσει τις συμπεριφορές υγείας σε ηλικιωμένους με CVD. Για παράδειγμα, στη μελέτη Text4Heart, τα αμφίδρομα μηνύματα κειμένου καθώς και μια παρέμβαση που βασίζεται στον ιστότοπο βελτίωσε τη συμπεριφορά, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου (προσαρμοσμένο OR = 2,55, 95% CI, 1,12 -5.84); Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της ομάδας δεν ήταν πλέον σημαντική στους 6 μήνες (aOR = 1,93, 95% CI, 0,83-4,53).

Στη μελέτη HEART, τρία έως πέντε μηνύματα κειμένου την εβδομάδα συν μια παρέμβαση μέσω ιστότοπου αύξησε τη σωματική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου (110 λεπτά την εβδομάδα) και το περπάτημα (151 λεπτά την εβδομάδα) σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα. Σε δύο άλλες δοκιμές που περιλάμβαναν τη φορητή τεχνολογία, οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιώσεις στη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2) και αύξησαν τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ασθενών με περιφερική αρτηριακή νόσο και μετά από καρδιακή αποκατάσταση. Και στις δύο μελέτες, η παρέμβαση περιλάμβανε αυτοπαρακολούθηση και εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσω τηλεφώνου ή εφαρμογής για κινητά, με σχόλια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here