Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, καθώς περιέχουν εξαιρετικά πολύτιμα συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη D, το σελήνιο και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μάλιστα πάιζουν ρόλο στην πρόληψη καρδιακών και άλλων παθήσεων. 

Μερικά ψάρια ωστόσο περιέχουν υδράργυρο. Για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, είναι ασαφές εάν η έκθεση στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται λόγω κατανάλωσης ψαριών, προκαλεί όντως κάποιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Αντιθέτως στις εν λόγω ομάδες ανθρώπων, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της μείωσης του κινδύνου από καρδιακές παθήσεις, που αποτελεί και την κυριότερη αιτία θανάτων. Για το λόγο αυτό, η έκθεση στον υδράργυρο λόγω κατανάλωσης ψαριών, δεν θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας, σε όσους βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι το όφελος από την κατανάλωση ψαριών μεγιστοποιείται, όταν καταναλώνουμε ποικιλία ειδών, ακόμα και μαλακίων.

Οι συγκεντρώσεις του υδράργυρου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε βρέφη, σε παιδιά, σε γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και σε γυναίκες που θηλάζουν. Πράγματι, ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, του βρέφους και του μικρού παιδιού.

Υπάρχουν 4 είδη ψαριών που συνήθως είναι πλούσια σε υδράργυρο. Αυτά είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο μεγάλος κολιός και η χρυσή πέρκα. Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας να διενεργούν ελέγχους για να γνωστοποιείται εάν τα ψάρια αυτά ή και άλλα περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Ο τόνος λευκού χρώματος, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ο ελεύθερος ή ο από ιχθυοκαλλιέργεια σολομός και οι γαρίδες περιέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου.

Οι ευάλωτες ομάδες στον υδράργυρο (βρέφη, μικρά παιδιά, γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μητέρες που θηλάζουν) πρέπει να προσέχουν από την κατανάλωση ψαριών που πιθανόν να έχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου. Ωστόσο δεν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση άλλων ψαριών τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που περιλαμβάνουν κυρίως το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Τα εν λόγω οξέα, ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Οι διοξίνες επίσης και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορούν να συσσωρευτούν στη διατροφική αλυσίδα και αυτή περιλαμβάνει και τα ψάρια. Τα επίπεδα των εν λόγω τοξικών ουσιών στα ψάρια, ελεύθερα και ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολύ χαμηλά και ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στο γάλα και στο κρέας.

Επειδή οι κίνδυνοι για την υγεία των τοξικών αυτών ουσιών στις συγκεντρώσεις που υπάρχουν στα ψάρια είναι ελάχιστοι, η απόφαση για την κατανάλωση ψαριών δεν πρέπει να επηρεάζεται.  Τα άτομα που ψαρεύουν ψάρια από περιοχές που δεν ελέγχονται, είναι καλό να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές για το θέμα της περιεκτικότητας των ψαριών αυτών σε τοξικές ουσίες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here