Αθλητισμός: Η σημασία της άσκησης για την υγεία των οστών [vid]


Η άσκηση είναι το ερέθισμα που κάνει οστά πιο δυνατά. Οι μύες σας μεγαλώνουν και ενισχύονται μέσα από την τακτική σωματική δραστηριότητα. Παρομοίως συμπεριφέρεται και το οστό. Ειδικότερα η αθλητική δραστηριότητα βοηθά τα οστά να αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και να αναπτύσσονται πιο πυκνά.

Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή και η σωματική αδράνεια οδηγούν σε μειωμένη οστική μάζα. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την οστική μάζα, μειώνοντας ή επιβραδύνοντας την οστική απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και βελτιώνει επίσης τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και τον συντονισμό, που βοηθούν στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων των οστών.

Είναι σημαντικό για άτομα κάθε ηλικίας να ασκούνται. Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, το κόκαλο χτίζεται γρήγορα και αυξάνει την πυκνότητα και δύναμή του. Η άσκηση βοηθά στη μεγιστοποίηση της οστικής μάζας και μπορεί επομένως να αποτρέψει τα οστικά προβλήματα στα επόμενα χρόνια.

Αφού τα κόκαλα φυσικά εξασθενούν με την ηλικία, είναι ζωτικής σημασίας να ασκούμαστε, σε όλες τις ηλικίες.

Ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για καλή υγεία των οστών;

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή γιατί προκαλεί συστολή των μυών, που διεγείρει τα οστά να δυναμώσουν. Ο συνδυασμός βαρών με ασκήσεις αντίστασης είναι το ιδανικό σχήμα προπόνησης. Οι ασκήσεις με βάρη είναι αυτές που τοποθετήτε το βάρος στα οστά, όπως π.χ. περπάτημα και τζόκινγκ. Άλλα παραδείγματα ασκήσεων με βάρη
περιλαμβάνουν το αερόμπικ, την πεζοπορία, το χορό, αλλά ακόμη και τις δουλειές του σπιτιού.

Για αρχή μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε, κρατώντας ελαφριά βάρη ή μπουκάλια νερού, ενώ περπατάτε για να αυξήσετε το βάρος στα κόκαλά σας. Οι ασκήσεις αντίστασης ενισχύουν ι επίσης οστά. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν προπονήσεις με βάρη, μηχανήματα βάρους κα.

Σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι καλύτερη από την απουσία της. Για παράδειγμα το κολύμπι και το ποδήλατο είναι ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν βάρη, αλλά εξακολουθούν να ασκούν τους μύες σας. Ακόμα και η γιόγκα, η το Pilates, όταν γίνεται σε έντονο επίπεδο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ