Νέα πρόκληση Οκτάι: Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις, αδιανόητο να μείνουμε με δεμένα χέρια


Επανήλθε με προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι – Τι είπε για Βαρώσια και γεωτρήσεις

“Θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης”, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία και οι Τ/Κ να μείνουν με δεμένα τα χέρια αν η Ε/κ πλευρά ξεκινήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 10. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες από Ε/Κ πλευράς να βγάλει το παιχνίδι εκτός γηπέδου με τρόπο που οδηγεί στις λύσεις της δεκαετίας του 1960.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως όταν ξεκίνησε η κρίση πετρελαίου ανοιχτά της Κύπρου η Τουρκία παρενέβη αμέσως. “Υπήρχαν ήδη 3 θαλάσσια οχήματα στην Κύπρο, 8 οχήματα πήγαν επίσης στην περιοχή από εδώ, συμπεριλαμβανομένων ρυμουλκών. Το Υπουργείο Μεταφορών μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβαν πολύ σοβαρά μέτρα από την Τουρκία. Μέχρι τώρα άλλωστε δεν βλέπουμε κανένα κίνδυνο στην Κύπρο”.

“Στη συνέχεια, με τον άνεμο να αλλάζει κατεύθυνση, πήραμε σοβαρά μέτρα αυτή τη φορά, στις περιοχές Αλεξανδρέττας και Αντιόχειας. Είχαμε δύο μεγάλα πλοία. Στείλαμε και στην Κύπρο αλλά στείλαμε και δύο στην Αντιόχεια. Η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων παρακολουθεί συγκεκριμένα αυτό το ζήτημα. Βλέπουμε ότι η ρύπανση είναι πλέον επιφανειακή, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ρύπανση σε μεγάλο βαθμό. Έτσι λέμε, σωματίδια μεγέθους νομίσματος μολύνονται σε μια περιοχή περίπου 800-1000 χιλιομέτρων. Καθαρίζουμε τη ρύπανση. Δεν βλέπουμε κανένα ανυπέρβλητο κίνδυνο. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα στους αδελφούς μας για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τη λήψη όλων των μέτρων”, ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι.

Για τα Βαρώσια, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά οδηγεί το θέμα σε διαφορετικά πεδία. “Εμείς επιμείναμε σε αυτό. Μια νεκρή περιοχή, συγχωρέστε με, ένα μέρος όπου οι αρουραίοι περιφέρονται, σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι πρέπει τώρα να την ανοίξουν για να την χρησιμοποιήσουν τα παιδιά, δεν μπορεί να γίνεται τέτοιο κακό”, υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.

Ανέφερε ότι η περιοχή είναι ζωντανή αυτή τη στιγμή και ότι 100 χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται. “Αυτό το μέρος είναι επίσης ανοιχτό προς το νότο. Θα ήθελα να δώσω ένα άλλο μήνυμα στην Ε/κ πλευρά από εδώ. Δεν έχει νόημα να βγάλουμε την μπάλα έξω από το γήπεδο. Ανοίγουμε τα Βαρώσια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Η ‘τδβκ’ έχει λάβει μια τέτοια απόφαση. Υπάρχει επίσης μια δήλωση από την Ε/κ πλευρά ότι μια γεώτρηση μπορεί ή θα γίνει στο οικόπεδο 10 στην Κύπρο και καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούν να ανεβάσουν την ένταση”, υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, “σε αντάλλαγμα, είναι αδιανόητο τόσο η ‘τδβκ’ όσο και η Τουρκία να έχουν δεμένα τα χέρια τους, και το έχουμε ήδη δηλώσει αυτό με σαφήνεια”.

“Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης. Αυτή θα ήταν η απάντηση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη απάντηση. Ακολουθούμε με καμάρι τις προτάσεις και τα έργα σας (εννοεί του Τατάρ) στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, ειδικά στον διεθνή χώρο. Δυστυχώς, βλέπουμε και τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει το παιχνίδι εκτός γηπέδου. Με τρόπο που οδηγεί στις λύσεις της δεκαετίας του 1960. Δεν έχει νόημα να ξαναχάνουμε χρόνο με ανύπαρκτα και μη λειτουργικά έργα και λύσεις. Υποβάλατε την πρότασή σας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την εκφράσατε ανοιχτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζουμε πλήρως την πρότασή σας”.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ