Αφγανιστάν: Λυσσώδεις μάχες Ταλιμπάν και αντίστασης για την κοιλάδα του Παντσίρ


Δυνάμεις των Ταλιμπάν και της αντίστασης μάχονται για την κοιλάδα του Παντσίρ στο Αφγανιστάν. 

Οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις της αντίστασης/ αντιπολίτευσης έδιναν σκληρές μάχες το Σάββατο για τον έλεγχο της κοιλάδας του Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ – της τελευταίας επαρχίας του Αφγανιστάν που δεν έχει πέσει στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν την Παρασκευή πως οι μαχητές τους είχαν καταλάβει την κοιλάδα, αν και η αντίσταση το διέψευδε. Μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την κοιλάδα, η οποία τους αντιστεκόταν όταν ήταν στην εξουσία, το 1996-2001. Θεωρείται ότι στην περιοχή βρίσκονται 150.000-200.000 άνθρωποι.

Το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν, που περιλαμβάνει δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ, είπαν ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έφτασαν στα υψώματα Νταρμπάντ, στα σύνορα μεταξύ της επαρχίας Καπίσα και του Παντσίρ, μα απωθήθηκαν. «Η άμυνα του προπυργίου του Αφγανιστάν είναι ακλόνητη» δήλωσε μέσω Twitter o Φαχίμ Νταστί, εκπρόσωπος του Μετώπου. Σε μήνυμά του στο ΒΒC, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, είπε ότι υπήρχαν απώλειες και στις δύο πλευρές: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Δεχόμαστε εισβολή από τους Ταλιμπάν» είπε, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του δεν θα παραδίδονταν.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή των Ταλιμπάν είπε ότι οι μάχες συνεχίζονταν στο Παντσίρ, μα η προέλασή τους καθυστερούσε λόγω ναρκών στον δρόμο προς την πρωτεύουσα Μπαζαράκ και το αρχηγείο του τοπικού κυβερνήτη. «Ναρκαλιευτικές και επιθετικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα» ανέφερε η πηγή.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές σχετικά με τις εξελίξεις στο Παντσίρ, που περιτριγυρίζεται από βουνά, εκτός από ένα στενό πέρασμα που είχε αντισταθεί επιτυχώς στους Σοβιετικούς, καθώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Πάντως πυροβολισμοί ακούγονταν στην Καμπούλ την Παρασκευή, στο πλαίσιο πανηγυρισμών που ακολούθησαν τις αναφορές για κατάληψη του Παντσίρ από τους Ταλιμπάν. Ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν, υποστράτηγος Φαΐζ Χαμίντ, πέταξε στην Καμπούλ το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές στις πρωτεύουσες των δύο χωρών. Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι σκοποί του, μα ανώτερος αξιωματούχος στο Πακιστάν είχε πει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο Χαμίντ, που ηγείται της πακιστανικής υπηρεσίας ISI, θα βοηθούσε στην αναδιοργάνωση των αφγανικών δυνάμεων. Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το Πακιστάν και την ISI για υποστήριξη των Ταλιμπάν στα 20 χρόνια του πολέμου, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται. Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος του Πακιστάν στο Αφγανιστάν θα ενισχυθεί κατά πολύ.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ