Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία

Ακριβώς όπως οι διάφοροι τύποι άσκησης “δουλεύουν” διαφορετικά σημεία στο σώμα και έχουν ποικίλες επιδράσεις σε αυτό, νέες έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν άμεσα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για μια σειρά νοητικών λειτουργιών.

Ήταν πριν από 15 χρόνια που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ύστερα από μελέτες σε τρωκτικά, που έδειξαν ότι η δυνατότητα πρόσβασης των ποντικών στον τροχό κύλισης, προωθούσε τη δημιουργία ενός νέου νευρώνα στον ιππόκαμπό τους, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις μνημονικές διεργασίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άσκηση ωθεί τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράξουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Με τη σειρά της αυτή η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδείχθηκε πως η άσκηση επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έτσι, στις μέρες μας είναι γνωστό ότι η άθληση – και ειδικότερα η αερόβια – επιδρά θετικά στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, από το μοριακό εώς και το συμπεριφορικό επίπεδο.

Πώς η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη ροή του προς τον εγκέφαλο: Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη – ουσίες που είναι απαραίτητος για να είναι ο εγκέφαλος σε εγρήγορση και να έχει πνευματική συγκέντρωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η άσκηση διευκολύνει τις μαθησιακές διεργασίες στα παιδιά, χωρίς τα οφέλη της να περιορίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα αερόβιας άσκησης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη ροή του αίματος προς το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση, τον ιππόκαμπο.
  • Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο: Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εμφανίζουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας.
  • Η έντονη άσκηση αυξάνει τα επίπεδα δύο κοινών νευροδιαβιβαστών: της γλουταμάτης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος ή GABA, που είναι υπεύθυνοι για τη χημική ανταλλαγή μηνυμάτων εντός του εγκεφάλου.
  • Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και περιορίζει το στρες και το άγχος. Αιτίες που συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξουθένωση/εξασθένηση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here