Αφγανιστάν: Η αντίσταση μάχεται κατά των Ταλιμπάν – Νέες συγκρούσεις στην κοιλάδα Παντσίρ


Η αντίσταση απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν πως το προπύργιό της έχει πέσει.

Νέες συγκρούσεις έχουν αναφερθεί στην κοιλάδα Παντσίρ στο Αφγανιστάν, το τελευταίο προπύργιο στη χώρα που παραμένει εκτός του ελέγχου των Ταλιμπάν.

Ένας από τους ηγέτες της αντίστασης στην κοιλάδα, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, απέρριψε τους ισχυρισμούς πως έχει καταληφθεί από τους Ταλιμπάν ως «αβάσιμους». Ωστόσο παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι δύσκολη, με τους Ταλιμπάν να έχουν κόψει τηλέφωνο, Ίντερνετ και ρεύμα. Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν την κυβέρνησή τους.

Η κοιλάδα Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, είναι μια από τις μικρότερες επαρχίες του Αφγανιστάν και η μόνη που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Αποτελεί από παλιά προπύργιο εναντίον τους, και θεωρείται πως εκεί ζουν 150.000 -200.000 άνθρωποι, πίσω από τα ψηλά βουνά που την περιτριγυρίζουν.

Η αντίσταση περιλαμβάνει Αφγανούς που ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης που κατέρρευσε και τοπικών πολιτοφυλακών. Ηγείται ο τοπικός ηγέτης Αχμάντ Μασούντ, ο πατέρας του οποίου είχε πολεμήσει κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980 και κατά των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Σε μήνυμα βίντεο που απεστάλη στο BBC o Σάλεχ, πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, είπε ότι έχουν υπάρξει απώλειες και στις δύο πλευρές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Δεχόμαστε εισβολή από τους Ταλιμπάν», είπε, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, ηγέτες της αντίστασης παραδέχονται πως κάποιες περιοχές έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει εικόνες που δείχνουν μαχητές τους σε τεθωρακισμένα που φέρονται να έχουν καταλάβει, καθώς και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού.

Φήμες πως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την κοιλάδα προκάλεσαν πανηγυρισμούς στην Καμπούλ και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θάνατοι.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι οι μαχητές θα έπρεπε να «αποφύγουν να πυροβολούν στον αέρα και να ευχαριστούν αντ’αυτού τον Θεό».

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρείται πως θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες όσον αφορά στη μοίρα της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν, η ηγεσία των οποίων επιδιώκει να επιτύχει στρατιωτική νίκη πριν ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, οι χειμερινοί μήνες αναμένεται να εμποδίσουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.

Το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Σάλεχ, από την άλλη, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο: Εάν αντέξουν μερικές εβδομάδες ακόμα, τότε θα μπορέσουν να αναδιοργανωθούν και να προσπαθήσουν να πείσουν ξένες δυνάμεις να τους υποστηρίξουν.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ