Σήφης Βαλυράκης: Έρχονται αποκαλύψεις για τον θάνατο του – Τα άγνωστα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το θρίλερ της Ερέτρια, αναφορικά με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη – Τι αποκαλύπτουν τα άγνωστα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Σημαντικά ερωτήματα για την αξιοπιστία του κρίσιμου μάρτυρα για τις συνθήκες θανάτου του δραστήριου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, στις αρχές του χρόνου στην Ερέτρια, διατυπώνει η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με άγνωστα έγγραφα της δικογραφίας που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Στα έγγραφα σημειώνεται ότι «δεν παρασχέθηκαν επαρκή στοιχεία από τον εν λόγω μάρτυρα που επιβεβαιώνουν την παρουσία του στον χώρο του τραγικού συμβάντος». Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι η κατάθεσή του έχει σημαντικές διαφορές από το πόρισμα των ιατροδικαστών (σ.σ. ακόμη κι αυτού που διόρισε η οικογένεια) αλλά και με δεδομένα που αφορούν στην κίνηση του σκάφους του βετεράνου πολιτικού.

Οι δύο αλιείς

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις της Εισαγγελίας Χαλκίδας για δύο αλιείς που, σύμφωνα με τις αναφορές του εν λόγω μάρτυρα, «ήταν εκείνοι που προκάλεσαν με αιχμηρό αντικείμενο τον θανάσιμο τραυματισμό του Σήφη Βαλυράκη».

Οι δύο αλιείς, πάντως, υποστηρίζουν, μέσω του δικηγόρου τους Δημήτρη Καρβέλη, ότι την κρίσιμη ημέρα δεν είχαν πάει για ψάρεμα όπως διατείνεται ο μάρτυρας και ότι βρίσκονταν σπίτι τους αλλά και ότι ο ένας εξ αυτών είχε πάει για… κυνήγι!

Μάλιστα, επικαλούνται φωτογραφία από drone που δείχνει ότι το αλιευτικό σκάφος τους βρισκόταν ελλιμενισμένο στην Ερέτρια τις κρίσιμες ώρες καθώς και μαρτυρίες τουλάχιστον 15 ατόμων που τους είχαν δει εκείνες τις ώρες στις κατοικίες τους.

Η υπόθεση

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου 2021 στο Πεζονήσι της Ερέτριας. Το φουσκωτό σκάφος που επέβαινε και είχε αποπλεύσει το μεσημέρι από την Ερέτρια, είχε εντοπιστεί νωρίτερα σε βραχώδη περιοχή της νησίδας Αγία Τριάδα.

Από τις αρχικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, όπως και από την ανάλυση δεδομένων (βίντεο κ.ο.κ.), προέκυπτε ότι το 78χρονο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχασε την ισορροπία του, έπεσε στη θάλασσα και το ακυβέρνητο σκάφος του- με πρόσω τις μηχανές – άρχισε να πραγματοποιεί «κύκλους» και κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη, που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι.

Την επομένη του τραγικού συμβάντος, όμως, εμφανίσθηκε ένας 40χρονος αρτοποιός και ερασιτέχνης αλιέας που κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα ήταν στο Νησί των Ονείρων και είδε διένεξη του πρώην υπουργού με επιβάτες αλιευτικού που προκάλεσαν (σ.σ. «με δύο αριστερόστροφες στροφές», όπως ανέφερε) κυματισμό.

Χωρίς να αναφέρεται σε συμπλοκή ή σε κτυπήματα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός ο οποίος μάλιστα – όπως κατέθεσε – έφυγε με το φουσκωτό του από το σημείο. Χωρίς, επιπλέον, να αναγνωρίζει το αλιευτικό σκάφος, το οποίο παρ’ όλα αυτά περιέγραψε.

Δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας

Ομως, τον περασμένο Απρίλιο εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας – ένας 72χρονος αλιέας από τη Χαλκίδα – που υποστήριξε σε κατάθεσή του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ότι βρισκόταν κι αυτός στο Νησί των Ονείρων εκείνη την ημέρα, προκειμένου να ελέγξει «καταγγελίες» γνωστών του ότι ψάρευαν εκεί παράνομα… λιμενικοί!

Ο μάρτυρας αυτός φέρεται, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που παρουσιάζονται, να είδε κι αυτός το φουσκωτό του πολιτικού να προσεγγίζεται από ένα αλιευτικό που έκανε αιφνιδιαστικά στροφές γύρω από το φουσκωτό, τις οποίες, ωστόσο, περιέγραψε ως «δεξιόστροφες».

Διαφοροποιήθηκε, ωστόσο, και σε άλλα σημεία από τον πρώτο μάρτυρα καθώς, όπως είπε, είδε ότι ο Σήφης Βαλυράκης δέχθηκε κτυπήματα από έναν εκ των δύο επιβαινόντων του αλιευτικού με κοντάρι και έπεσε στη θάλασσα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι αποκλείει ο Σήφης Βαλυράκης να δέχθηκε κτυπήματα από την προπέλα κάποιου από τα δύο σκάφη, ενώ έδωσε εντελώς διαφορετική περιγραφή για το αλιευτικό και κατονόμασε τους δυο αλιείς (σ.σ. ως δύο συγγενείς από την Ερέτρια) που «είδε να κτυπούν τον πρώην υπουργό». Επίσης, αναφερόμενος στον πρώτο μάρτυρα υποστήριξε ότι «δεν είπε την αλήθεια φοβούμενος μην πάθει τίποτα ο φούρνος του αδελφού του».

Ερωτήματα

Σε διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής που συντάχθηκε στις 20 Απριλίου με την αξιολόγηση της κατάθεσης του 72χρονου, επισημαίνεται ότι υποστήριξε ότι δεν είχε πάρει το κινητό του μαζί, παρότι υποτίθεται ότι ήθελε να καταγράψει… παρανομίες λιμενικών.

Κυρίως, όμως, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «δεν παρασχέθηκαν από τον μάρτυρα επαρκή στοιχεία ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του στον χώρο».

Και συμπληρώνεται: «Ο εν λόγω μάρτυρας είδε τελευταία φορά τον Σήφη Βαλυράκη τη στιγμή που αυτός έπεσε στη θάλασσα ύστερα από τα κτυπήματα που δέχτηκε εκείνη τη στιγμή, όταν το σκάφος του ήταν ακίνητο. Αν ο Βαλυράκης έχασε τη ζωή του εκείνη τη χρονική στιγμή, τότε οι μόνες προθανάτιες κακώσεις που περιγράφονται από τον αυτόπτη μάρτυρα είναι αυτές που αναφέρεται ότι προκλήθηκαν από κοντάρι. Επίσης, το σκάφος του θανόντος δεν είναι δυνατόν να τέθηκε εκ των υστέρων σε κίνηση».

Αλλωστε, σημειώνεται ότι και η έκθεση της Χαράς Σπηλιοπούλου, καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που διόρισε ως πραγματογνώμονα η οικογένεια Βαλυράκη μνημονεύει ότι «ορισμένες από τις κακώσεις που φέρει το σώμα του Σήφη Βαλυράκη μπορεί να προέρχονται από προπέλα σκάφους. Αυτά τα τραύματα είναι χαρακτηριστικά και τα έχουμε διαπιστώσει σε θύματα πλήξης από προπέλα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ