Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση

Τροπολογία η οποία θα προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση – οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από πέντε χρόνια – προωθεί εντός των προσεχών ημερών το υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η πρόταση να εκδίδει τη σύνταξη ο φορέας στον οποίο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και όχι με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, όπως ισχύει σήμερα. Ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με τα Νέα, το ενδεχόμενο να τεθούν χρονικά όρια επιβεβαίωσης του ασφαλιστικού χρόνου των εν δυνάμει συνταξιούχων από τις εκάστοτε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας, έχει συζητηθεί να λαμβάνεται υπόψη η υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου και να προχωράει η έκδοση της σύνταξης, κάτι που ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους για την καταβολή λανθασμένων συντάξεων και τη δημιουργία αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που θα πρέπει να αναζητηθούν.

Επισημαίνεται ότι στην απονομή των συντάξεων δεν υπάρχει πρόβλημα μέσω του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

  • Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στην πλειονότητά τους είναι χειρόγραφα.
  • Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δύο χρόνια.
  • Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20-30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφεί διακοπή της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2016.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους πρώην ενταχθέντες φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον e-ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση του χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε ενταχθέντα φορέα.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here