ΗΠΑ: Μέτρα από τον Μπάιντεν για τα αυτοσχέδια «όπλα-φαντάσματα» και τον περιορισμό της ένοπλης βίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη, σε αυτό που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για τον περιορισμό των μαζικών δολοφονιών (ενόπλων επιθέσεων κατά πλήθους- τα αποκαλούμενα mass shootings) των αυτοκτονιών και άλλων περιστατικών ένοπλης βίας.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδια από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων «όπλων-φαντασμάτων» (ghost guns), καθώς και για την καταχώρηση των «πλαισίων σταθεροποίησης» (stabilizing braces) – τα οποία πρακτικά μετατρέπουν πιστόλια σε τυφέκια- σε μητρώα, υπό τη National Firearms Act.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι θα ζητήσει από το Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives να βγάλει μια ετήσια αναφορά για το εμπόριο όπλων στις ΗΠΑ και να κάνει ευκολότερη την υιοθέτηση από τις πολιτείες νόμων που υποδεικνύουν επικίνδυνα άτομα τα οποία κατέχουν όπλα.

Ο Μπάιντεν επίσης παρουσίασε πιο φιλόδοξους στόχους, για την υλοποίηση των οποίων χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων την επιβολή απαγόρευσης στα όπλα εφόδου, την άρση μιας εξαίρεσης σχετικά με αγωγές σε βάρος κατασκευαστών όπλων και την επιβολή ενός εθνικού νόμου επισήμανσης κινδύνου («red flag»).

Τα προεδρικά διατάγματα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη δεν είναι νομοθετικού χαρακτήρα. Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί πως έρχονται περισσότερες ενέργειες.

«Σήμερα κάνουμε βήματα για την αντιμετώπιση όχι μόνο της κρίσης των όπλων, μα και αυτού που είναι στην πραγματικότητα μια κρίση δημόσιας υγείας» είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Rose Garden μπροστά σε ένα κοινό συγγενών θυμάτων ένοπλης βίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε άλλο ένα περιστατικό ένοπλης επίθεσης στη Νότια Καρολίνα αυτή την εβδομάδα. «Πρόκειται για επιδημία, για όνομα του Θεού, και πρέπει να σταματήσει» είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, Δημοκρατικός που επιδιώκει εδώ και καιρό περιορισμούς στην οπλοκατοχή, δέχεται πιέσεις για να προβεί σε ενέργειες μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Κολοράντο και τη Τζόρτζια. Ανακοίνωσε τα μέτρα πλαισιωμένος από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Μέρικ Γκάρλαντ, για τον οποίο είπε πως θα θέσει προτεραιότητα στην ένοπλη βία ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here