Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο: Μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει οδούς εγκεφάλου που συνδέονται με το Πάρκινσον

Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο: Η έρευνα σε ζώα προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τις εγκεφαλικές οδούς που εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον.

  • Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει την κινητική λειτουργία ενός ατόμου και τη γνωστική του ικανότητα.
  • Ο ρόλος που διαδραματίζουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κυκλώματα δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός.
  • Σε μια μελέτη ποντικών, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι διακριτές νευρικές οδοί στον εγκέφαλο σχετίζονται με προβλήματα κινητικής λειτουργίας και γνωστική πτώση.
  • Αυτό μπορεί να επιτρέψει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Σε μια μελέτη ποντικών, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα κινητικά και μη κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον σχετίζονται με δύο συγκεκριμένες νευρικές οδούς. Το έγγραφο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική έρευνα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για τη θεραπεία της νόσου και των συμπτωμάτων της.

Η νόσος του Πάρκινσον Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (NIA), η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Το Parkinson επηρεάζει κυρίως τις κινητικές λειτουργίες ενός ατόμου, δηλαδή την ικανότητά του να κινεί το σώμα του με συντονισμένο τρόπο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη γνώση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Αξιόπιστη πηγή, που οδηγεί σε ζητήματα ψυχικής υγείας και σε προβλήματα μνήμης και προσοχής. Tο Parkinson συμβαίνει όταν νευρώνες ή εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ή καταστραφούν. Οι γνωστικές και κινητικές λειτουργίες επηρεάζονται από συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα και είναι ιδιαίτερα η βλάβη αυτών των κυττάρων που οδηγεί στα συμπτώματα του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το Πάρκινσον. Η έρευνα δείχνει ότι πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και στη διαδικασία γήρανσης. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Κατά συνέπεια, οι θεραπείες εστιάζουν συνήθως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την πάθηση.

Για να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη δομή των τμημάτων του εγκεφάλου που μπορεί να εμπλέκονται στα βασικά συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ διαφορετικών νευρικών κυκλωμάτων και των επιπτώσεων της νόσου του Πάρκινσον εξακολουθεί να διερευνάται.

To Πάρκινσον είναι στον εγκέφαλο Στην παρούσα μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο (UC San Diego) στο La Jolla ήθελε να συνεισφέρει σε αυτές τις γνώσεις.

Πραγματοποίησαν μια μελέτη σε ποντίκια για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των νευρικών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο και ορισμένων από τις λειτουργίες που επηρεάζονται συνήθως από τη νόσο του Πάρκινσον, όπως οι γνωστικές και κινητικές ικανότητες.

Κοίταξαν ιδιαίτερα τον εξωτερικό σφαιρικό παλλόδο (GPe) στον εγκέφαλο των ποντικών, τον οποίο η προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει με τα κινητικά συμπτώματα του Πάρκινσον. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλές μεθόδους για να δώσουν μια πιο λεπτομερή επισκόπηση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου των ποντικών, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροφυσιολογίας, του ιικού εντοπισμού και των πειραμάτων συμπεριφοράς.

Σημασία για τη θεραπεία του Πάρκινσον

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο τομείς του GPe και κατάφεραν να συσχετίσουν αυτές τις περιοχές με κινητικές και γνωστικές δεξιότητες στα ποντίκια.

Με τον χειρισμό νευρώνων σε αυτά τα δύο μέρη του εγκεφάλου, οι επιστήμονες βελτίωσαν την κίνηση των ποντικών και την εκμάθηση της αντιστροφής τους.

Ο Δρ Byungkook Lim είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Νευροβιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο UC San Diego και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Εξηγεί, «η δουλειά μας δείχνει ότι τα διακριτά νευρικά κυκλώματα στα βασικά γάγγλια εμπλέκονται διαφορετικά στα κινητικά και μη κινητικά συμπτώματα συμπεριφορών που μοιάζουν με Πάρκινσον που εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια της νόσου».

“Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτείται αξιολόγηση των λεπτομερών μηχανισμών κυκλώματος για την πλήρη κατανόηση των αλλαγών στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου του Parkinson και θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson.” – Δρ Byungkook Lim Το γεγονός ότι συγκεκριμένοι νευρώνες θα μπορούσαν να συνδεθούν με συγκεκριμένες αλλαγές στις εγκεφαλικές περιοχές των ποντικών σημαίνει ότι είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τα λόγια του Δρ Λιμ, «ο εκλεκτικός χειρισμός συγκεκριμένων αλλαγών μπορεί να σώσει έναν τύπο συμπτώματος – χωρίς να επηρεάσει άλλα συμπτώματα – της νόσου του Πάρκινσον.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here