Πώς θα καταλάβουμε αν η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε είναι καθαρή

Tο γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν έχουν βαριά βιομηχανία είναι σωτήριο για το θαλάσσιο περιβάλλον. Aκόμη, η γεωγραφική θέση μιας χώρας βοηθάει στη διατήρηση της καλής ποιότητας του υγρού στοιχείου. H Aνατολική Mεσόγειος είναι πιο καθαρή σε σχέση λ.χ. με τις βόρειες θάλασσες.

Ωστόσο,, αρκετές παραλίες ενδέχεται να έχουν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης και μικροβιακής μόλυνσης, λόγω λυμάτων ή καιρικών συνθηκών, καθιστώντας έτσι απαγορευτικό το κολύμπι. H ρύπανση της θάλασσας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την οργανική (μικροοργανισμοί, βακτήρια κτλ.) και τη χημική (απόβλητα εργοστασίων, πετρέλαια κτλ.), που είναι και η χειρότερη. Oπτικά μπορούμε να διακρίνουμε κυρίως την οργανική.

Υπάρχουν έξι βασικές ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις εύκολα αν η παραλία που διάλεξες είναι κατάλληλη ή όχι για κολύμβηση.

Σημάδια καθαρής θάλασσας:

  • Η παρουσία λιβαδιών

Η παρουσία λιβαδιών Ποσειδωνίας «δείχνει» καλά οικοσυστήματα. Αυτά τα παραγωγικά οικοσυστήματα, γνωστά και ως φυκιάδες, στηρίζουν εξαιρετική βιοποικιλότητα, καθώς σε αυτά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 300 είδη χλωρίδας. Το ενδημικό στη Μεσόγειο είδος Posidonia oceanica που σχηματίζει τα θαλάσσια λιβάδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ανθρωπογενείς επιδράσεις, καθώς επίσης και στη θαλάσσια ρύπανση. Γι’ αυτό τον λόγο η παρουσία υγιών λιβαδιών Ποσειδωνίας σε μια περιοχή είναι δείκτης της καλής κατάστασης του οικοσυστήματος. Ένα θαλάσσιο λιβάδι θα το παρατηρήσουμε καθώς κολυμπάμε ή καταδυόμαστε σε παράκτια νερά ή μπορεί να δούμε το παλιό φύλλωμά του που βγάζουν οι φουρτούνες του χειμώνα στις παραλίες.

  •  Τα καφέ παράκτια φύκη

Τα καφέ παράκτια φύκη «μιλούν» για καθαρά νερά

  •  Αχινοί

Τα δύο είδη αχινών που συναντάμε στα παράκτια νερά (ο μαύρος αχινός Arbacia lixula και ο λίγο μεγαλύτερος Paracentrotus lividus, που συνήθως έχει χρώμα καφέ ή μοβ) είναι είδη ευαίσθητα στη ρύπανση και η παρουσία τους καταδεικνύει καθαρά νερά.

  • Φύκη

Τα φύκη καθώς είναι προσκολλημένα σε βράχια και τον θαλάσσιο πυθμένα επηρεάζονται άμεσα από αλλαγές στην ποιότητα του νερού και συνεπώς αποτελούν εξαιρετικούς βιοδείκτες. Κάποια είδη φυκών αναπτύσσονται αποκλειστικά σε καθαρά νερά και εξαφανίζονται όταν ξεκινήσει να υπάρχει κάποια πηγή μόλυνσης ή ρύπανσης, ενώ άλλα είδη αναπτύσσονται όπου υπάρχει μόλυνση. Συνήθως η παρουσία καφέ φυκών στα παράκτια νερά αποτελεί ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας, όπως για παράδειγμα τα φύκη του είδους Cystoseira που σχηματίζουν «μικρά θαμνάκια» πάνω στα βράχια σε σχετικά ρηχά νερά.Τα πράσινα φύκη συνήθως τα συναντάμε σε ρυπαρά νερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα είδη του γένους Ulva (το λεγόμενο μαρούλι της θάλασσας) και Enteromorpha (μοιάζει με βρύα), τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση σε περιοχές όπου υπάρχουν αγωγοί εκβολής λυμάτων ή άλλες πηγές μόλυνσης.

  • Οι τσούχτρες και οι μέδουσες

Οι τσούχτρες και οι μέδουσες:  πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι δείκτες ρύπανσης αλλά αύξησης της θερμοκρασίας και ότι έχουν εξαπλωθεί προς τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δείχνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here