Ισλανδία: Ξεκινά η λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο εργοστασίου δέσμευσης άνθρακα από τον αέρα


Νέα εποχή στην «πράσινη τεχνολογία» εγκαινιάζει η Ισλανδία εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο που δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον αέρα και το εναποθέτει κάτω από το έδαφος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σήμερα, δήλωσε η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την αναδυόμενη πράσινη τεχνολογία.

Η ελβετική νεοφυής επιχείρηση Climeworks η οποία ειδικεύεται στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα, συνεργάστηκε με την ισλανδική εταιρία αποθήκευσης άνθρακα Carbfix για την κατασκευή ενός εργοστασίου που δεσμεύει έως 4.000 τόνους διοξειδίου άνθρακα τον χρόνο.

Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές 790 αυτοκινήτων. Πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονταν συνολικά σε 31,5 δισεκ. τόνους, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA).

Η απευθείας δέσμευση από τον αέρα είναι μία από τις ελάχιστες τεχνολογίες που εξάγουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θεωρείται από επιστήμονες ζωτικής σημασίας προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για την πρόκληση περισσότερων καυσώνων, πυρκαγιών και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Το εργοστάσιο Orca, σημείο αναφοράς για τον ισλανδικό κόσμο της ενέργειας, αποτελείται από οκτώ μεγάλα κοντέινερ παρόμοια εξωτερικά με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα οποία χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας φίλτρα και ανεμιστήρες προκειμένου να εξαγάγουν διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύεται στη συνέχεια με νερό και διοχετεύεται βαθιά στο έδαφος όπου μετατρέπεται σιγά σιγά σε πέτρα. Αμφότερες οι τεχνολογίες τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από ένα γειτονικό εργοστάσιο γεωθερμίας.

Η απευθείας δέσμευση από τον αέρα εξακολουθεί να είναι μια ακριβή τεχνολογία, όμως οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια πτώση των τιμών καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες και καταναλωτές επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 εργοστάσια δέσμευσης απευθείας από τον αέρα παγκοσμίως, δεσμεύοντας πάνω από 9.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, σύμφωνα με την IEA.

Η πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ Occidental αναπτύσσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση δέσμευσης απευθείας από τον αέρα, για την άντληση ενός εκατομμυρίου τόνων ετησίως από ανοικτό χώρο κάπου κοντά στις πετρελαιοπηγές της στο Τέξας.

Η Climeworks, η οποία υπέγραψε πρόσφατα μια δεκαετή συμφωνία απομάκρυνσης άνθρακα με την ελβετική ασφαλιστική εταιρία Swiss Re, προσφέρει επίσης μια συνδρομητική υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν για την απομάκρυνση άνθρακα με την καταβολή ενός ποσού κάθε μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ