Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν ζητά «συγγνώμη» που έφυγε από τη χώρα


Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, ζήτησε συγγνώμη από τον αφγανικό λαό που εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο Ασράφ Γάνι, πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, ζήτησε συγγνώμη από τον λαό του Αφγανιστάν για την επιλογή του να φύγει από τη χώρα και να καταφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Το να φύγω από την Καμπούλ ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου» είπε, προσθέτοντας πως «λυπάται που δεν μπόρεσε να το κάνει να τελειώσει διαφορετικά».

Υπενθυμίζεται πως ο Γάνι έφυγε εσπευσμένα από το Αφγανιστάν ενώ οι μαχητές των Ταλιμπάν προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα στις 15 Αυγούστου. Όπως είπε, δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει τον λαό του, μα «ήταν ο μόνος τρόπος».

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο Twitter την Τετάρτη, υποστήριξε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει από τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η βία.

«Έφυγα κατόπιν προτροπής της ασφάλειας του μεγάρου, που μου είπε ότι αν παρέμενα υπήρχε κίνδυνος να έχουμε οδομαχίες σαν αυτές που είχαν σημειωθεί κατά τον εμφύλιο της δεκαετίας του 1990», συμπληρώνοντας πως το έκανε για να «σώσει την Καμπούλ και τα έξι εκατομμύρια κατοίκους της».

Όπως είπε, είχε αφιερώσει 20 χρόνια στο να βοηθήσει το Αφγανιστάν να γίνει μια «δημοκρατική, ευημερούσα και κυρίαρχη χώρα».

Ο 72χρονος Γάνι διέψευσε εκ νέου τους «αβάσιμους» ισχυρισμούς πως είχε ταξιδέψι στα ΗΑΕ με 169 εκατ. δολάρια. Επίσης, είπε ότι θα μιλήσει για τα γεγονότα που οδήγησαν στη φυγή του στο προσεχές μέλλον.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ