Αποκάλυψη: Το δημόσιο θα πληρώσει το 50% του λογαριασμού ρεύματος και το 35% του στεγαστικού δανείου


Σε (τουλάχιστον) τρία βασικά στοιχεία κόστους του οικογενειακού προϋπολογισμού -τη δόση του στεγαστικού δανείου, τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης- θα παρέμβει το κράτος επιδοτώντας ποσοστό της τάξεως του 35-50%.

Διευρύνοντας τα εισοδηματικά όρια για το κοινωνικό τιμολόγιο, αυξάνοντας την τιμή επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση καταβολής σημαντικού μέρους της δόσης του στεγαστικού δανείου μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επιδιωχθεί να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά για να ξεπεράσουν τον δύσκολο (κυρίως λόγω επικείμενου κύματος ακρίβειας) χειμώνα.

Στο κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας -το οποίο καλύπτει όλες τις εταιρείες και όχι μόνο τη ΔΕΗ- ούτως ή άλλως αναμένεται αύξηση φέτος στον αριθμό των δικαιούχων καθώς λόγω της πανδημίας έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων (σ.σ. σε λίγες ημέρες η ΑΑΔΕ θα κάνει και τον τελικό λογαριασμό αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων). Πέρα όμως από αυτή την εξέλιξη, σχεδιάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο μέτρο είτε με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων είτε με την αύξηση της έκπτωσης η οποία σήμερα διαμορφώνεται στα 0,045 ευρώ ανά kw καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της τιμής.

Τα σημερινά εισοδηματικά όρια, είναι τα εξής:

Σύνθεση νοικοκυριού Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ
 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

 

13.500 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

 

15.750 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

 

18.000 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

 

24.750 ευρώ

 

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

 

27.000 ευρώ

Αυτά τα εισοδηματικά όρια καλύπτουν ήδη περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά καθώς με τη μείωση των εισοδημάτων το 2020 (όπως αποτυπώθηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα είναι σαφώς περισσότεροι αυτοί που θα μπορούν να κάνουν αίτηση. Το ζητούμενο είναι να αποφασιστεί πλέον αν θα επιλεγεί η περαιτέρω αύξηση του αριθμού (ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου) ή αν θα διευρυνθεί η έκπτωση πάνω από τα 4,5 λεπτά ώστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στην επιδότηση των στεγαστικών δανείων, η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τρεις μήνες έχει «κλειδώσει» ενώ το ποσοστό επιδότησης γι’ αυτό το τρίμηνο διαμορφώνεται (σύμφωνα με πληροφορίες) στο 35%. Δηλαδή, για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το 35% της δόσης θα το πληρώνει το κράτος και το υπόλοιπο 65% ο ίδιος ο δανειολήπτης.

Αυξημένος θα είναι και ο προϋπολογισμός του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Με τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και πέρυσι, θα αυξηθεί το ύψος του επιδόματος από τα 80 εώς 650 ευρώ που ήταν πέρυσι κατά τουλάχιστον 20-25% ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου κατά 20-25%.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ