Ύπνος Διακοπή: Η χρόνια νυχτερινή συχνοουρία δεν είναι καλή για την υγεία μας


Ύπνος Διακοπή: Η νυχτερινή ενούρηση εμφανίζεται μεταξύ περιόδων ύπνου. Στην πρώιμη ενήλικη ζωή, η συχνή νυχτερινή ούρηση τείνει να επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, ενώ αυτό αντιστρέφεται στη μετέπειτα ζωή. Το να ξυπνάμε μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουμε δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τους περισσότερους ανθρώπους και γενικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αν σηκώνεστε ακόμα πιο συχνά, μπορεί να πρόκειται για ζήτημα συχνοουρίας, η οποία δεν είναι απαραίτητα υγιής μακροπρόθεσμα.

Η ίδια η νυχτερινή συχνοουρία δεν αποτελεί ασθένεια ή πάθηση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι ένα σύμπτωμα και θα μπορούσε να οφείλεται σε οτιδήποτε, από την κατανάλωση πολλών υγρών, τον ανεξέλεγκτο διαβήτη, την άπνοια ύπνου και πολλά άλλα.

Τι μπορεί να συμβαίνει αν έχουμε νυχτερινή συχνοουρία

Η διακοπή του ύπνου, γενικά, δεν είναι καλή για την υγεία μας και η χρόνια νυχτερινή συχνοουρία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κακός ύπνος οδηγεί σε κόπωση και αλλαγές στην εγρήγορση και τη διάθεση. Μάλιστα, αν είστε ηλικιωμένοι, το να κάνετε αυτή τη βόλτα στην τουαλέτα στη μέση της νύχτας, ειδικά αν ο χώρος είναι κακώς φωτισμένος, μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις ή κατάγματα. Συνολικά, οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της συχνής νυχτερινής ενούρησης

Κατανάλωση πολλών υγρών

Αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια είναι πιθανώς η υπ’ αριθμόν 1 αιτία υπερβολικής ούρησης τη νύχτα. Και ειδικά αν απολαμβάνετε κάτι που περιέχει καφεΐνη ή αλκοόλ μέσα σε δύο με τρεις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου. Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ είναι διουρητικά που κάνουν τους νεφρούς σας να παράγουν περισσότερα ούρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει μια εύκολη λύση εδώ: Μην πίνετε καφεΐνη ή αλκοόλ πριν από τον ύπνο και, γενικά, περιορίστε την πρόσληψη υγρών εντός τεσσάρων έως έξι ωρών από τον ύπνο. Επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν ξαπλώσετε.

Φάρμακα

Οι γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά και άλλα είδη χαπιών για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το θετικό είναι ότι αυτά τα φάρμακα βοηθούν τους νεφρούς να απαλλαγούν από την περίσσεια υγρών και αλατιού. Το όφελος είναι ότι έτσι μειώνεται η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί, μειώνοντας την επιβάρυνση της καρδιάς σας. Η αρνητική πλευρά είναι ότι η ανάγκη για ούρηση μπορεί να σας ξυπνήσει τη νύχτα.

Αν συμβαίνει αυτό σε έντονο βαθμό τη νύχτα, μπορεί να παίρνετε το φάρμακό σας τη λάθος στιγμή. Όμως, μην κάνετε καμία αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αυξάνει την ανάγκη για ούρηση τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και όχι μόνο: το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως κάψιμο και πόνο, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται σε ουρολοίμωξη, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Διευρυμένος προστάτης

Ο διογκωμένος προστάτης, γνωστός ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή BPH, είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους άνδρες. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται δίπλα και γύρω από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα- παράγει το υγρό που βρίσκεται στο σπέρμα. Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να εμποδίσει την ουροφόρο οδό, καθιστώντας δύσκολη την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης. Η συχνή ούρηση, ιδίως τη νύχτα, είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ΒΡΗ.

Καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση

Η νυχτερινή συχνοουρία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας χρόνιας πάθησης κατά την οποία η καρδιά διογκώνεται και δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα. Επειδή η καρδιά δεν χτυπά τόσο δυνατά, το αλάτι και τα υγρά συσσωρεύονται στο σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν ξαπλώνουμε τη νύχτα, αυτά υποχωρούν στο αίμα. Στη συνέχεια, η ουροδόχος κύστη εργάζεται έντονα για να απαλλαγεί από την περίσσεια του υγρού.

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα με την υπέρταση. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο χειρότερο είναι το σύμπτωμα, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση.

Διαβήτης

Ο αδιάγνωστος ή κακώς ρυθμισμένος διαβήτης (τύπου 1 και τύπου 2), συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ούρησης συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε διουρητική δράση. Η παχυσαρκία, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, συνδέεται τόσο με την ημερήσια όσο και με τη νυχτερινή ούρηση.

Χρόνια νεφροπάθεια

Οι νεφροί σας κανονικά συγκεντρώνουν τα ούρα τη νύχτα ως απάντηση στην αντιδιουρητική ορμόνη. Εάν έχετε νεφρικά προβλήματα, αυτοί χάνουν μέρος της ικανότητάς τους να συγκεντρώνουν τα ούρα τη νύχτα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ούρων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ