Baychimo: Το πολυθρύλητο πλοίο-φάντασμα


Το πολυθρύλητο πλοίο-φάντασμα “Baychimo”, ένα ατμόπλοιο 1.300 τόνων, περιφερόταν ακυβέρνητο και δίχως πλήρωμα στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Το πλοίο αυτό ανήκε στην εταιρία “Hudson’s Bay Company”, η οποία το είχε αποστείλει στις βορειότερες και πλέον αφιλόξενες ακτές της Αμερικής και της Ασίας προς αγορά δερμάτων και γουναρικών από τους γηγενείς κυνηγούς.

Μια μέρα, ενώ το “Baychimo” έπλεε στον Βερίγγειο Πορθμό, έπεσε σε σφοδρή τρικυμία και το πλήρωμά του αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Την επόμενη ημέρα, το πλοίο εξαφανίστηκε από τον ορίζοντα και μερικούς μήνες αργότερα, οι Εσκιμώοι το εντόπισαν σε απόσταση εκατό περίπου μιλίων από το σημείο, στο οποίο είχε αρχικά εγκαταλειφθεί. Έτσι, επιβιβάστηκαν στο “Baychimo” και κατόρθωσαν να σώσουν ένα μέρος του πολύτιμου φορτίου του.

Το πλήρωμα του Baychimo, βγάζοντας το φορτίο του πλοίου στην ακτή

Μα, το πλοίο-φάντασμα και πάλι εξαφανίστηκε ανεξηγήτως, δημιουργώντας ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου γύρω από το όνομά του, που έμελλε να χαραχτεί για πάντα στα δυσεπίλυτα αινίγματα της Ιστορίας.

Στις αρχές του 1938, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνισή του, το πλοίο-φάντασμα εθεάθη εκ νέου στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό εν μέσω πάγων, οι οποίοι είχαν διεύθυνση προς ανατολάς.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η “Hudson’s Bay Company”, στην οποία ανήκε το “Baychimo”, απέστειλε τότε δύο μεγάλα αλιευτικά καράβια προς ανεύρεσή του, αλλά το πλοίο-φάντασμα και πάλι είχε χαθεί μυστηριωδώς.

Το πολυθρύλητο πλοίο-φάντασμα “Baychimo” αποτελούσε φόβητρο για τους ναυτικούς παγκοσμίως, που παρακαλούσαν να μην το συναντήσουν στη ρότα τους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 28/02/1938…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ