Παπαευαγγέλου: Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση παιδιών προς προστασία ευάλωτων ενηλίκων-Το εμβόλιο είναι η λύση


Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Η εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει σαφή σταθεροποίηση με ύφεση που αφορά τα νέα κρούσματα και τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου. Αντιθέτως, σημείωσε, υψηλός παραμένει ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Όπως είπε η καθηγήτρια, ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των νέων διαγνώσεων κυμαίνεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, που σημαίνει ότι παρουσιάζει 20 % μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, σταθερά στη χώρα διενεργούνται 90.000 τεστ ανά ημέρα.

Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηρικών ελέγχν που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί σταδιακά, στο 2,4 %.

Ακολούθως, η κα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε την σημασία των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στον έλεγχο της πανδημίας, αφού 30 % των συνολικών διαγνώσεων προέρχονται από τα σελφ τεστ.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, σημείωσε, είναι στα 35 έτη, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση στα νέα κρούσματα ηλικίας 65 άνω.

Στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πορεία της επιδημίας είναι ικανοποιητική.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο  σε Αργολίδα, Ιωάννινα, Ροδόπη, Ευρυτανία, Αρκαδία, και περιοχές σε Β. Αιγαίο.

Ο μέσος των νέων εισαγωγών του 7ημέρου είναι 223 εισαγωγές ανά ημέρα (ύφεση 15% την τελευταία εβδομάδα).

Οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ εμφανίζοτν σταθεροποίηση, στα 66 έτη η διάμεση ηλικία των ατόμων που εισάγονται στις ΜΕΘ.

9 στους 10 νοσηλεύομενους στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, είπε η καθηγήτρια.

Παιδιά και άνοιγμα σχολείων

Στόχος να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση. Αναμένεται αύξηση της κινητικότητας και της διασποράς, εξαιτίας της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς προστασία των ενηλίκων, επεσήμανε η καθηγήτρια. Η διακοπή της δια ζώσης εκπαίδευσης για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, που ακολουθήθηκε πέρυσι, εξαιτίας της διασποράς λόγω έναρξης της σχολικής χρονιάς, δεν θα ισχύσει φέτος. Τούτο διότι, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μπορεί να προσφέρει προστασία.

  • Για παιδιά και εκπαιδευτικούς, προβλέπεται συστηματικό τεστ 2 φορές την εβδομάδα
  • Τήρηση μέτρων προστασίας
  • Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος
  • Στενή επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον

 

Η χρήση μάσκας και ο συστηματικός έλεγχος μέσω τέστ στο σχολικό περιβάλλον σύμφωνα με μελέτη μπορεί να μειώσει κατά 85 % τη διασπορά.

Αναμενόμενη η καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, εξαιτίας των διαγνωστικών ελέγχων. Εάν τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες.

  • 1 στα 4 παιδιά λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση και
  • 13% των μαθητών στο γυμνάσιο

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ