Μαγιορκίνης: Δύσκολο να δούμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Κανένας εφησυχασμός


Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει η πανδημία, συνιστώντας ωστόσο να μην υπάρξει εφησυχασμός.

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία δήλωσε ότι «οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού μειώνονται. Είχαμε μια μείωση της τάξης του 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας» στη διεθνή κοινότητα.

«Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, είχαμε μια σημαντική μείωση των διαγνώσεων για δεύτερη συνεχή εβδομάδα. Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 20% λιγότερες διαγνώσεις από την αμέσως προηγούμενη. Ο αριθμός των θανάτων ωστόσο σημείωσε αύξηση της τάξης του 20-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακόμη, το μέλος της επιτροπής τόνισε ότι «η πίεση στο σύστημα υγείας, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα γύρω στο 6%. Ο αριθμός όμως των νέων εισαγωγών φαίνεται να υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης, ίσως και υποχώρησης κάτω από το 1».

«Η επιδημία συνολικά δείχνει σημεία συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα και θα αποτυπωθεί σύντομα και στο σύστημα υγείας. Είναι εξαιρετικά όμως δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την επιδείνωση της πανδημίας με τις αλλαγές του καιρού, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερη παρουσία σε κλειστούς χώρους, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως «Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω του καιρού, αλλά συγχρόνως περιμένουμε πως και ο εμβολιασμός θα αποδώσει, διότι η ανοσία σε καθέναν χτίζεται σε βάθος χρόνου, δηλαδή έναν με δύο μήνες να χτιστεί» και εκτίμησε ότι δεν θα δούμε κάτι φοβερό όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ