Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Mε το βραβείο ELF award 2021 διακρίθηκε o Δημήτρης Κοντοπίδης


Mε το βραβείο ELF award 2021 διακρίθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτριος Κοντοπίδης. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο ευρωπαικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Lung Foundation (ELF).

Η βράβευση αφορά την απόφασή του να αρνηθεί τη μεταμόσχευση πνεύμονα. Στόχος του ήταν η πίεση των εμπλεκόμενων φορέων για να φέρει “φάρμακο για όλους” σώζοντας έτσι τις ζωές των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε στη Dr. Maria Neira διευθύντρια του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας,  πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Michael Rubens Bloomberg.

 Ο Δημήτρη Κοντοπίδη, ο οποίος  είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Δημήτρης Κοντοπίδης, διαγνώστηκε με κυστική ίνωση (ΚΙ) όταν ήταν 8 ετών. Μέχρι σήμερα ο κ. Κοντομπίδης έχει αγωνιστεί ακούραστα για καλύτερη φροντίδα και πρόσβαση σε θεραπείες για ασθενείς με ΚΙ που ζουν στην Ελλάδα και τις γύρω χώρες. Ο ίδιος πέτυχε την συνεργασία με στο Κέντρο Μεταμόσχευσης AKH στη Βιέννη, για την υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών. Συμφωνία συνάφθηκε,  με την οποία περίπου περίπου  πέντε Έλληνες ασθενείς ετησίως υποβάλλονται σε μεταμόσχευση.

Με στόχο να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα στην χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Κοντοπίδης αρνήθηκε τη προσφορά μεταμόσχευσης πνεύμονα στο μεταμοσχευτικό κέντρο και ενώ ήδη βρισκόταν δύο χρόνια στη λίστα αναμονής. Με την κίνησή του αυτή πίεσε ττην διαδικασία και η κυβέρνηση έκανε βήματα για να διαθέσει μια νέα επαναστατική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση (CFTR modulators) στην Ελλάδα. Ήδη είχε εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα. Σε διαπραγμάτευση ήρθαν τότε ο υπουργός Υγείας και η φαρμακευτική εταιρεία. Πλέον περισσότεροι από 80 Έλληνες ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κοντοπίδς, βρίσκονται σε σωτήρια θεραπεία!

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης που έχει διατελέσει πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση σημείωσε μεταξύ άλλων για την βράβευσή του «πιστεύω ότι αυτό το βραβείο μπορεί να αποδείξει σε όλους τους ασθενείς, από κάθε πάθηση, ότι όταν είναι αρκετά γενναίοι να πάρουν θέση, να μάθουν για την κατάστασή τους και να συμμετέχουν ισότιμα ​​στις αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ηγηθούν των αλλαγών στην πολιτική υγείας.».

Τα εύσημά του έδωσε ο  πρόεδρος του ELF, Kjeld Hansen, στην προσπάθεια του Δημήτρη Κοντοπίδη, σχολιάζοντας ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον Δημήτρη ως τον αποδέκτη του βραβείου ELF φέτος. Ήταν ένας εξαιρετικός υποψήφιος για αυτό το βραβείο χάρη στα χρόνια που εργάστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο».

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ