Διαλογισμός: Η πρακτική που αποκαλύπτει μυστικά του νου [vid]

Αυστραλοί ερευνητές υπέβαλαν βουδιστές μοναχούς σε μια σειρά οπτικών τεστ, κατά τη διάρκεια των οποίων κάθε μάτι ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε μία διαφορετική εικόνα. Πειράματα σε «κοινούς θνητούς» έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια τέτοιων τεστ, η προσοχή διασπάται. Αντίθετα, οι μοναχοί μπόρεσαν να εστιάσουν την σκέψη τους σε μία και μοναδική εικόνα, αποκλείοντας τη δεύτερη. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cur-rent Biology, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητα των μοναχών να υπερκεράσουν τη βασική διανοητική αντίδραση στην ταυτόχρονη έκθεση σε δύο εικόνες, αποδεικνύει με ποιον τρόπο μπορεί να εκπαιδευθεί και να ελεγχθεί η σκέψη και ο εγκέφαλος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια μελέτησαν τις αντιδράσεις 76 Θιβετιανών μοναχών που κατοικούσαν σε μονές της Ινδίας. Όλοι τους είχαν μάθει να διαλογίζονται και η εκπαίδευσή τους είχε διαρκέσει από 5 έως 54 χρόνια.

Για να καταστεί δυνατή η εξέταση, οι επιστήμονες έδωσαν στους μοναχούς ειδικά ζευγάρια γυαλιών, ώστε σε κάθε μάτι να βλέπουν διαφορετική εικόνα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο εγκέφαλος αλληλοδιαδόχως και με μεγάλη ταχύτητα θα κοίταζε και τις δύο εικόνες χωρίς να μπορεί να εστιάσει σε μία από αυτές. Αυτή η αποκαλούμενη «οπτική αντιπαλότητα» είναι στοιχειώδης και ενστικτώδης αντίδραση του ανθρώπινου εγκεφάλου στα οπτικά ερεθίσματα.

Ωστόσο, τα πράγματα για τους μοναχούς είναι διαφορετικά, καθώς μπορούν να εστιάζουν την σκέψη σε ένα μοναδικό αντικείμενο ή σκέψη. Έτσι μπόρεσαν να συγκεντρωθούν στη μία από τις δύο εικόνες. Όπως διαπιστώθηκε, οι βουδιστές μοναχοί που είχαν μακρότερη και πιο εντατική εκπαίδευση στο διαλογισμό μπόρεσαν να εστιάσουν την προσοχή τους στη μία από τις δύο εικόνες αποκλείοντας τη δεύτερη για περισσότερο από 12 λεπτά. H Ολίβια Κάρτερ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ λέει χαρακτηριστικά ότι «οι μοναχοί έχουν την καταπληκτική ικανότητα να εμποδίζουν την είσοδο πληροφοριών στον εγκέφαλό τους. H γνώση αυτού του μηχανισμού αποτελεί σίγουρα το πρώτο βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου τους» και επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πληρέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο διαλογισμός επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν αποφασίζει τι θα προσέξει και τι θα παραβλέψει ή ακόμα όταν αποφασίζει να παραμείνει ατάραχος παρά τα κακά νέα ή να μείνει ήρεμος. O έλεγχος και η πειθαρχία της σκέψης ωφελούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here