ΗΠΑ Johnson & Johnson: Διερεύνηση αναφορών για επικίνδυνους θρόμβους αίματος “παγώνει” τους εμβολιασμούς

ΗΠΑ Johnson & Johnson: Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ προτείνουν μια «παύση» στη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 Johnson & Johnson μίας δόσης για τη διερεύνηση αναφορών για δυνητικά επικίνδυνους θρόμβους αίματος. Περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J έχουν χορηγηθεί στις Η.Π.Α., η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χωρίς ήπιες παρενέργειες. Αλλά σε κοινή δήλωση την Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσαν ότι ερευνούσαν ασυνήθιστους θρόμβους σε έξι γυναίκες που εμφανίστηκαν έξι έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι θρόμβοι εμφανίστηκαν σε φλέβες που διοχετεύουν αίμα από τον εγκέφαλο και εμφανίστηκαν μαζί με χαμηλά αιμοπετάλια.

Και οι έξι περιπτώσεις ήταν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο Δρ. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων  FDA, δήλωσε ότι οι αναφορές μοιάζουν με έναν σπάνιο ασυνήθιστο τύπο διαταραχής πήξης που οι ευρωπαϊκές αρχές λένε ότι πιθανώς συνδέεται με άλλο εμβόλιο COVID-19 που δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί στις ΗΠΑ από την AstraZeneca. Τόσο τα προϊόντα J&J όσο και AstraZeneca είναι εμβόλια ιικού φορτίου φορέα. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θρόμβους μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που έχουν λάβει είτε εμβόλια Pfizer είτε Moderna οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, δήλωσε ο Marks. “Διστάζω να το ονομάσω κλασσική επίδραση, αλλά είναι προφανές… ότι αυτό που συμβαίνει με τα εμβόλια J&J μοιάζει πολύ με αυτό που έχω δει με τα AstraZeneca”, είπε.

Τα ομοσπονδιακά κανάλια διανομής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων μαζικού εμβολιασμού, θα σταματήσουν τη χρήση της λήψης J&J και αναμένεται να ακολουθήσουν πολιτείες και άλλοι πάροχοι.

Τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια από τη Moderna και τη Pfizer αποτελούν το τεράστιο μερίδιο των εμβολιασμών COVID-19 που χορηγούνται στις ΗΠΑ και δεν επηρεάζονται από την παύση.

Το εμβόλιο μίας δόσης έχει εγκριθεί στον Καναδά, αλλά η χώρα δεν έχει ακόμη λάβει δόσεις. «Αφθονία της προσοχής»

Η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν τις περιπτώσεις και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA ξεκίνησε επίσης έρευνα για την αιτία των θρόμβων και των χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων.

“Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, προτείνουμε μια παύση στη χρήση αυτού του εμβολίου με μεγάλη προσοχή”, δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, κύρια αναπληρωτής διευθυντής των CDC και ο Marks σε κοινή δήλωση.

“Δεν έχουμε οριστική πιθανή αιτία”, δήλωσε ο Marks. “Πρόκειται για μια ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται πολύ, πολύ σπάνια μετά τη λήψη του εμβολίου από ορισμένα άτομα.

Αυτή η ανοσοαπόκριση οδηγεί σε ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και εξαιρετικά σπάνια σε θρόμβους αίματος.”

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι αυτή η παύση θα προκαλέσει διστακτικότητα στο εμβόλιο, η Schuchat είπε ότι αυτό το προσωρινό μέτρο είναι για τη διασφάλιση των ασθενών και την ειδοποίηση των κλινικών για πιθανές παρενέργειες.

Είπε ότι τα CDC παραμένουν προσηλωμένα σε μια «ισχυρή» εκστρατεία εμβολιασμού και, μετά από την αναθεώρηση της συμβουλευτικής επιτροπής, οι εμβολιασμοί J&J ενδέχεται να επαναληφθούν σε ορισμένες ομάδες.

“Το μήνυμα στους ασθενείς είναι να πάρουν εμβόλια που είναι διαθέσιμα σε αυτούς, επειδή οι κίνδυνοι από την πανδημία είναι σημαντικοί”, δήλωσε η Janet Woodcock, αναπληρωτής διευθύντρια των CDC.

“Η κυβέρνηση το εξετάζει πραγματικά πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται σωστά τα προβλήματα ασφάλειας. “Πρέπει να επαναλάβουμε ότι έχουμε δεσμευτεί στον εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η πανδημία”, δήλωσε η Woodcock.

Τα CDC και η FDA συνιστούν στα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο J&J που αντιμετωπίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου, να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Αν και είναι φυσιολογικό τα άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μία ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Marks, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τους ασθενείς που αναφέρουν σοβαρό πόνο μια εβδομάδα έως 10 ημέρες μετά την ένεση.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους γιατρούς να μην χρησιμοποιήσουν μια τυπική θεραπεία θρόμβου, την ηπαρίνη που αραιώνει το αίμα. “Σε αυτό το πλαίσιο, η χορήγηση ηπαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και πρέπει να δοθούν εναλλακτικές θεραπείες”, ανέφεραν οι FDA και CDC.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here