Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Η αποκαλυπτική αιτία πίσω από τους καρκίνους των πνευμόνων όσων δεν κάπνισαν ποτέ.


 

Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας: Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλον τον κόσμοΣύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις υποτύπους καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10-20% του πληθυσμού των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Οι όγκοι μη καπνιστών βρέθηκαν να προέρχονται από μεταλλάξεις που οφείλονται σε φυσικές σωματικές διεργασίες, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κορυφαία αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο και πάνω από 2 εκατομμύρια διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics αφορούσαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του ιστού του όγκου σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό από 232 μη καπνιστές που διαγνώστηκαν με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και οι οποίοι δεν είχαν λάβει ακόμη θεραπεία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές που έχουν ξεχωριστά μοριακά χαρακτηριστικά και εξελικτικές διαδικασίες», δήλωσε η Δρ Μαρία Τερέζα Λάντι, επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ανέφερε σε δήλωσή της. «Στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να έχουμε διαφορετικές θεραπείες με βάση αυτούς τους υποτύπους».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μια διεθνής ομάδα ερευνητών οδήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να εξετάσει τα γονιδιώματα των όγκων για πρότυπα μεταλλάξεων που σχετίζονται με μεταλλακτικές διαδικασίες όπως έκθεση σε καρκινογόνο, οξειδωτικό στρες ή ελαττωματική επιδιόρθωση DNA, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της αιτίας πίσω από τον καρκίνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις μεταξύ των μηδέποτε καπνιστών προέρχονταν από φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Οι τρεις νέοι υποτύποι καρκίνου του πνεύμονα ταξινομήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των γονιδιωματικών αλλαγών.

Ο πρώτος υποτύπος αναφέρθηκε ως δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών, ενώ ο δεύτερος προκάλεσε ταχύτερη ανάπτυξη του όγκου και ο τρίτος παρουσίασε μια γονιδιωματική αλλαγή που παρατηρήθηκε στους καρκίνους του πνεύμονα μεταξύ των καπνιστών. Ο τρίτος υποτύπος επίσης λέγεται ότι αυξάνεται γρήγορα. “Αρχίζουμε να διακρίνουμε υποτύπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πρόληψη και θεραπεία”, πρόσθεσε η Landi. Ο πρώτος υποτύπος μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για νωρίτερη ανίχνευση, ενώ οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να βρεθούν με μία βιοψία και να βελτιωθούν από τις στοχευμένες θεραπείες, είπε η Landi.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ