«Εμφύλιος» για τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις μετά τις εξαγγελίες Μπάιντεν


Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου «επιτίθενται» στον Τζο Μπάιντεν για τις ανακοινώσεις του σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε όλους τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους και εμβόλια ή τεστ για εργαζομένους μεγάλων εταιρειών προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, που τον κατηγορούν ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, όλοι οι εργαζόμενοι με 100 και άνω εργαζομένους θα χρειάζεται να εξασφαλίζουν είτε πως έχουν εμβολιαστεί, είτε κάνουν εβδομαδιαίο τεστ για Covid-19. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην υγεία θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται, όπως και οι εκπαιδευτικοί.

Πάνω από 650.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από Covid-19, και τα νοσοκομεία είναι πλήρη. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί ένα «καλοκαίρι ελευθερίας» από τον ιό, μα η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει αύξηση των λοιμώξεων.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγία στο αμερικανικό υπουργείο Εργασίας να επιβάλει σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες με 100 και άνω άτομα προσωπικό να ζητούν εμβόλιο ή αρνητικό τεστ από τους εργαζομένους τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η εντολή αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 80 εκατ. εργαζομένους. Σημειώνεται πως εκτιμάται πως ημερησίως υπάρχουν κατά μέσο όρο 153.533 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία ή την προσωπική επιλογή, μα με την προστασία του εαυτού σας και αυτών γύρω σας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς αποκάλυπτε το έξι σημείων σχέδιο. Όπως σημείωσε, περίπου 17 εκατ. εργαζόμενοι στην υγεία, σε εγκαταστάσεις που λαμβάνουν ομοσπονδιακή στήριξη, θα βρεθούν ενώπιον ίδιων απαιτήσεων, όπως είπε.

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ήταν ξεκάθαρο: Ο καιρός της «πειθούς» έχει παρέλθει, και σειρά έχει η υποχρεωτικότητα. Αν και πολλοί Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε την ευθύνη για τις συνεχιζόμενες κρίσεις υγείας στο 25% που δεν είναι εμβολιασμένο και στους πολιτικούς που, όπως είπε, «εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τη μάχη».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως οι νέες εντολές δεν είχαν να κάνουν με την επιλογή ή τις προσωπικές ελευθερίες, μα πολλοί Αμερικανοί θα το δουν ακριβώς έτσι: Ως μια επιλογή μεταξύ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του να κρατήσουν τις δουλειές τους. Οι εντολές αυτές σίγουρα θα αυξήσουν τους εμβολιασμένους, ωστόσο θα κλιμακώσουν μια αντιπαράθεση στην οποία υπάρχουν ήδη πολύ υψηλές πολιτικές εντάσεις.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν έντονες αντιδράσεις στα εμβόλια, τις μάσκες και την κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προωθούν στα social media και «θεραπείες» η αξιοπιστία των οποίων δεν έχει αποδειχθεί.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Χρησιμοποιεί φόβο, έλεγχο και διαταγές» είπε η Κάθι Μακ Μόρις Ρότζερς, η κορυφαία Ρεπουμπλικανή της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, που επιβλέπει την πολιτική υγείας.

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένθερμη υποστηρίκτρια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη πως είχε παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα «σταματούσε τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο από τα διατάγματα για τα εμβόλια».

Ο Νταν Μπίσοπ, μέλος της Δικαστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπέρβαση εξουσιών. «Πράγματα που είναι αντισυνταγματικά τείνουν να μην αντέχουν πολύ στο δικαστήριο» έγραψε στο Twitter λίγο μετά τις ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο.

Γενικότερα πάντως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι διχασμένο ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού: Κάποιοι από τους βασικούς υποστηρικτές τους αρνούνται τα εμβόλια και τις μάσκες, ως παραβίαση των προσωπικών τους ελευθεριών. Ωστόσο ένας από τους κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς, ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ζητά από τους Αμερικανούς εμβολιαστούν, με τον ίδιο να αναφέρεται σε ομιλίες του στη μάχη του με την πολιομυελίτιδα σε παιδική ηλικία – μια ασθένεια που έχει σχεδόν εξαλειφθεί παγκοσμίως, με τη βοήθεια των εμβολιασμών.

Πάντως το βράδυ της Πέμπτης η Republican National Committee ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικά» και «απολυταρχικά» διατάγματα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι αντιδράσεις φαίνονται να είναι ανάμεικτες – ωστόσο αυτοί που αντιδρούν φαίνεται αρκετά πιθανό να αντιδράσουν ακόμα πιο έντονα, και αυτό ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να προστατέψει την οικονομική ανάκαμψη, η οποία απειλείται από τη μετάλλαξη Δέλτα, και να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και του προσωπικού στις αίθουσες. Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου για τους χειρισμούς του πάνω στην κρίση του κορονοϊού να πέφτουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από 63% στο τέλος του Ιουνίου στο 53% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δημοσκοπικό μέσο όρο του FiveThirtyEight. Επίσης, έχει υπάρξει πτώση στα ποσοστά του γενικότερα: Από τον Ιούλιο έχει υπάρξει πτώση 6 μονάδων, στο 43%, όπως έδειξε δημοσκόπηση (NPR/PBS NewsHoure/Marist) την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την έναρξη του καλοκαιριού, ο Μπάιντεν είχε προβάλει την επιτυχία του ως προς τη μείωση των κρουσμάτων στα χαμηλότερά τους επίπεδα από την αρχή της πανδημίας και είχε προβλέψει ότι το 70% των ενηλίκων θα ήταν εμβολιασμένοι ως την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, με τα νοσοκομεία των ΗΠΑ να πιέζονται λόγω των πολλών ασθενών με Covid-19.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, NBC News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ