Βρετανία: Προειδοποίηση για «ώθηση» στους εξτρεμιστές από την άνοδο των Ταλιμπάν


Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δίνει «ώθηση» στους εξτρεμιστές αλλού, δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΙ5.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα δώσει μια «τόνωση ηθικού» σε εξτρεμιστές που υφαίνουν συνωμοσίες για επιθέσεις αλλού, και θα μπορούσε και πάλι να τους δώσει μια βάση για να επιχειρούν όπως είχαν κάνει πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της MI5 δήλωσε στο BBC πως η απειλή στη Βρετανία από την τρομοκρατία είναι «ένα πραγματικό και μακροχρόνιο πράγμα».

«Αντιμετωπίζουμε πράγματι έναν συνεχή παγκόσμιο αγώνα για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό και να προστατευθούμε από την τρομοκρατία», ανέφερε ο ΜακΚάλουμ σε μια συνέντευξη την παραμονή της επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις στη Βρετανία σημειώθηκαν το 2017, όταν ένας βομβιστής επιτέθηκε σε μια συναυλία στο Μάντσεστερ και άνδρες με μαχαίρια επιτέθηκαν σε δύο γέφυρες στο Λονδίνο. Από τότε, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν 31 συνωμοσίες στο τελευταίο στάδιο για επιθέσεις στη Βρετανία, είπε ο ΜακΚάλουμ. Μαχητές όπως αυτοί θα μπορούσαν να ‘εμπνευσθούν’ από την επιτυχία των Ταλιμπάν.

«Μέσα σε μία νύχτα μπορεί να έχουμε μια ψυχολογική ώθηση, μια ηθική ώθηση σε εξτρεμιστές που βρίσκονται ήδη εδώ ή σε άλλες χώρες, άρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο ΜακΚάλουμ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα έχουν ενθαρρύνει και εμψυχώσει κάποιους από αυτούς τους εξτρεμιστές».

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψουν το Αφγανιστάν, όπου ο Οσάμα μπιν Λάντεν σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όταν εκείνοι ήταν στην εξουσία, να γίνει και πάλι καταφύγιο μαχητών που σχεδιάζουν να πλήξουν τη Δύση. Όμως ο ΜακΚάλουμ είπε πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακριβώς αυτό.

«Μαζί με το άμεσο εμψυχωτικό αποτέλεσμα υπάρχει ο κίνδυνος οι τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και για άλλη μια φορά να μας βάλουν περισσότερο στον δρόμο καλά σχεδιασμένων σύνθετων συνωμοσιών όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου και τα χρόνια που ακολούθησαν», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ