Κραυγή συναίσθημα: Όταν είστε χαρούμενοι γίνεστε πιο αντιληπτοί

Η ανθρώπινη κραυγή σηματοδοτεί περισσότερο από το φόβο του επικείμενου κινδύνου ή της εμπλοκής σε κοινωνικές συγκρούσεις. Η κραυγή μπορεί επίσης να εκφράσει χαρά ή ενθουσιασμό.

Η κραυγή μπορεί να σώσει ζωές, και αυτό πιστοποιείτε  από το γεγονός ότι άλλα είδη θηλαστικών χρησιμοποιούν  κλήσεις σαν κραυγές όταν εμπλέκονται σε συγκρούσεις ή για να σηματοδοτήσουν την παρουσία αρπακτικών και άλλων απειλών.

Λόγος που οι άνθρωποι φωνάζουν

  • Οι άνθρωποι φωνάζουν  για να σηματοδοτήσουν τον κίνδυνο ή να επικοινωνήσουν όταν βιώνουν  συναισθήματα όπως απελπισία ή χαρά.

Που ανταποκρινόμαστε καλύτερα

  • Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στις κραυγές που ακούνε και τους προκαλούν όμορφα συναισθήματα, από ότι στις άσχημες.

Έρευνες αποκαλύπτουν και άλλα είδη συναισθηματικών κραυγών

  •  Αποκαλύφθηκαν έξι συναισθηματικοί ξεχωριστοί τύποι κραυγών οι οποίοι  δείχνουν πόνο, θυμό, φόβο, ευχαρίστηση, θλίψη και χαρά. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μας ξάφνιασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ακροατές ανταποκρίθηκαν  πολύ πιο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια, στις μη ανησυχητικές αλλά και θετικές κλήσεις κραυγής.

Όταν αντιλαμβανόμαστε χαρούμενες κραυγές έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα

Πειράματα κραυγών

  • Η ερευνητική ομάδα έκανε τέσσερα πειράματα για την σωστή μελέτη τους. Κάθε πείραμα αποτελούταν από δώδεκα συμμετέχοντες  οι οποίοι κλήθηκαν να αναπαραστήσουν θετικές και αρνητικές κραυγές που μπορούν να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις.

Βαθμολόγηση και ταξινόμηση κραυγών

  • Μια  ομάδα ατόμων ήταν εκεί για να βαθμολογήσει την συναισθηματική φύση των κραυγών και να την  ταξινόμηση σε διαφορετικές κατηγορίες. Την ίδια στιγμή που οι συμμετέχοντες άκουγαν τις κραυγές, καταγράφηκε ότι η εγκεφαλική τους δραστηριότητα υποβλήθηκε σε λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού  για να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλήφθηκαν,  αλλά και αναγνώρισαν, και επεξεργάστηκαν αλλά και έβαλαν τους ήχους σε κατηγορίες.

Οι ευχάριστες κραυγές πιο καλά καταγεγραμμένες

  • Οι ακουστικές  περιοχές του εγκεφάλου έδειξαν πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλά και νευρική συνδεσιμότητα όταν ακουγόντουσαν κραυγές εκτός συναγερμού από ό, τι κατά την επεξεργασία κλήσεων κραυγής.

Ακολουθεί βίντεο για τις ψυχολογικές κραυγές

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here