Κυριάκος Μητσοτάκης για εργασιακά: Κατοχυρωμένο το οκτάωρο – Τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οκτάωρη εργασία παραμένει κατοχυρωμένη και οι επιλογές δίνονται στον εργαζόμενο σε συνεννόηση με τον εργοδότη του

Για τον νέο χάρτη στα εργασιακά τοποθετήθηκε κατά στην σημερινή του ομιλία στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο, δεν καταργεί την οκτάωρη εργασία, αλλά αντιθέτως δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο δίνοντας του την ευκαιρία να ζήσει και να εργαστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε συγκεκριμένα, «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια το νομοσχέδιο φέρνει προνόμια στον εργαζόμενο όπως άδεια μετ’ αποδοχών αλλά και την γονική άδεια. «Για τον νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία, καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης, αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ».

«Εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης). Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο και οι επιλογές δίνονται στον εργαζόμενο σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, «λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. Τόσο λειτουργικά» είπε, αναφερόμενος στις καινοτομίες, όπως η προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here