Βρώμη δέρμα: Η σημασία της στην πρόληψη και θεραπεία δερματικών παθήσεων


Mπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε βρώμη στο δέρμα σας για μια ποικιλία δερματικών ζητημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις μελέτες που αναφέρονται παρακάτω αφορούν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και έτσι τα αποτελέσματά τους μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα όσο αυτά μεγάλυτερων μελετών.

  • Ξηρότητα και φαγούρα

Μια μελέτη του 2018 υποδεικνύει ότι η χρήση κρέμας που περιέχει βρώμη μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα, τον κνησμό και την απολέπιση που είναι συμπτωματικές δερματικές παθήσεις, όπως το ξηρό δέρμα και η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος.

Μια μικρή μελέτη από το 2015 σε 29 γυναίκες με έντονα ξηρό δέρμα και φαγούρα κατέγραψε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από 2 εβδομάδες χρήσης λοσιόν που περιείχε βρώμη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προτείνουν επίσης ότι τα λουτρά βρώμης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον κνησμό σε περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα.

  • Έκζεμα

Το έκζεμα προκαλεί φαγούρα και φολιδωτό δέρμα.

Μια διπλή μελέτη του 2020 εξέτασε τις επιδράσεις της βρώμης στο χρόνιο έκζεμα των χεριών μεταξύ ασθενών σε μια δερματολογική κλινική στο Ιράν. Οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με 1% κολλοειδή κρέμα πλιγουριού βρώμης.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις μιας κρέμας με βρώμη στο δέρμα ατόμων με ήπιο έως μέτριο έκζεμα σε σύγκριση με μια τυπική ενυδατική κρέμα. Στα 30 ατόμα που έλαβαν την κολλοειδή κρέμα βρώμης, οι ερευνητές παρατήρησαν λιγότερα επιβλαβή βακτήρια σε περιοχές με κατεστραμμένο δέρμα σε σύγκριση με τους 31 συμμετέχοντες που έλαβαν την τυπική ενυδατική κρέμα.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι φθαρμένες περιοχές του δέρματος επουλώθηκαν καλύτερα με την κολλοειδή κρέμα βρώμης παρά με την τυπική ενυδατική κρέμα.

  • Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φολιδωτών κηλίδων στο δέρμα, ξηρότητας και φαγούρας.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις μιας λοσιόν με βρώμη στα συμπτώματα 60 γυναικών με ψωρίαση και ευαίσθητο δέρμα. Μετά από 4 εβδομάδες εφαρμογής της λοσιόν, οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι είχαν δει σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους. Τα συμπτώματα που βελτιώθηκαν περισσότερο ήταν η φαγούρα και το ξεφλούδισμα.

Επιπλέον, το 96% των συμμετεχουσών πίστευαν ότι η θεραπεία βελτίωσε τη σοβαρότητα της ψωρίασης και μείωσε την ποσότητα των κατεστραμμένων επιθεμάτων του δέρματος.

Τα λουτρά βρώμης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον κνησμό και τον ερεθισμό που εμφανίζονται λόγω ψωρίασης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ