ΔΕΘ 2021: «Αστακός» η Θεσσαλονίκη με 5.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones – Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.


«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή το κάλεσμα που έχουν απευθύνει οργανώσεις αντιεμβολιαστών λόγω της ΔΕΘ – Οι επικεφαλής αξιωματικοί μιλούν για 5.500 αστυνομικούς ελικόπτερα και drones – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί σήμερα λόγω των εγκαινίων της έκθεσης

Ανοίγει επίσημα τις πύλες της η 85η ΔΕΘ με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει θέσει ήδη σε ισχύ τον σχεδιασμό της για την αποτροπή επεισοδίων, αφού για σήμερα στη συμπρωτεύουσα είναι προγραμματισμένες πολλές κινητοποιήσεις.

Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς συνολικά 30 διαφορετικές οργανώσεις αντιεμβολιαστών έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Λευκό Πύργο, με φόντο τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αναμένεται να δώσουν το «παρών» και ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν σε σειρά διαδηλώσεων κατά του εμβολίου στην Αθήνα. Πολλά από τα καλέσματα έχουν γίνει μέσω Facebook, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο θα είναι μαζική.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» είναι ισχυρότερο στη βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στην Αθήνα υπήρχαν «πυρήνες» διαδηλωτών με «ροπή» προς τα επεισόδια. Το γεγονός ότι στην Αθήνα υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα μαζικές συγκεντρώσεις «προϊδεάζει» για ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το Σάββατο θα βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης. Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα βρίσκονται οι αντιεμβολιαστές, στην Καμάρα αντιεξουσιαστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στην πλατεία Συντριβανίου και στην πλατεία Αγίας Σοφίας συλλογικότητες από τον αριστερό χώρο, στην πλατεία Χανθ το ΠΑΜΕ και στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ. οριστικοποιήθηκαν ύστερα από σειρά συσκέψεων και όπως φαίνεται θα είναι εμφανώς πιο αυστηρά σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι Αρχές περιμένουν το Σάββατο μαζική συγκέντρωση χιλιάδων αντιεμβολιαστών μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, η ΥΜΕΤ, η ομάδα ΟΠΚΕ και η ομάδα Δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και 12 της ΥΜΕΤ και δύο Αίαντες (οι ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ.) θα ταξιδέψουν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Με το κομμάτι του πληροφοριακού δικτύου είναι επιφορτισμένοι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας.

Κλούβες των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας γύρω από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδειο, με στόχο, σε περίπτωση που επιχειρήσουν διαδηλωτές να σπάσουν το φραγμό και να μπουν στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, να μη καταστεί δυνατό.

Περιμετρικά του Βελλίδειου θα υπάρχουν Αίαντες, οι ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες της Αστυνομίας. Από αέρος θα επιχειρεί το ελικόπτερο και τα drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών, στο κέντρο της πόλης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, σήμερα Σάββατο σταδιακά από τις 15:00, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.
-Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.
-Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.
-Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.
-Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.
-Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
-Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
-Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.
-Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.
-Αγίας Σοφίας, από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.
-Π.Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.
-Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

δ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις λεωφόρους Νίκης και Μ.Αλεξάνδρου.

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Από ώρα 15.00 του Σαββάτου (11-09-2021) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ