Αυτοεκτίμηση Ψυχολογία Σημασία: Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμησή σας [vid]

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής σας απαιτεί δουλειά, αποφασιστικότητα και προθυμία να εξετάσετε και να αντιμετωπίσετε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας – και να ενισχύσετε ενεργά την αυτο – εικόνα σας με θετικές. Είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε στον εαυτό σας αποδοχή, να αφήσετε πίσω σας πράγματα που σας ενοχλούν, καθώς και να εργαστείτε στους τομείς που μπορείτε (και θέλετε) να αλλάξετε.

Εάν εκτιμάτε τον εαυτό σας και έχετε αρκετά υψηλή αυτοεκτίμηση, θα γνωρίζετε επίσης ότι αξίζετε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα όση μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα σας δίνετε, τόσο πιο πολύ συμβάλετε στην προσπάθεια να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Μελέτες δείχνουν ότι το να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για πράγματα που λυπάστε μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού σας ακριβώς όπως είστε αυτή τη στιγμή.

Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμησή σας και συναισθηματική ανθεκτικότητα

Όπως προαναφέρθηκε, η βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας απαιτεί εξάσκηση και πρόθεση, αλλά αξίζει τις προσπάθειές σας, καθώς υπάρχει σαφής σύνδεσμος μεταξύ της υψηλής αυτοεκτίμησης και της ποιότητας ζωής.

Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο ευνοϊκά για τον εαυτό σας περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Αποδοχή φιλοφρονήσεων

Δεχτείτε τα κοπλιμέντα που σας γίνονται και παρατηρήστε τυχόν αντιστάσεις σας σε αυτά. Έρευνες δείχνουν ότι η δυσκολία αποδοχής φιλοφρονήσεων σχετίζεται άμεσα με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

  • Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για λάθη και αφήστε στην άκρη τις αρνητικές σας θεωρίες και την επίκριση. Κανείς δεν είναι τέλειος ή δεν αγαπά τα πάντα για τον εαυτό του. Μην περιμένετε αυτό από εσάς. Όταν ξεκινά η “σπείρα” των αρνητικών σκέψεων, αναρωτηθείτε: είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας ή ρεαλιστές;

  • Αγαπήστε τον εαυτό σας – Ναι! Και τις ατέλειές σας

Ναι, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να ήταν διαφορετικά, αλλά να σας αγαπάτε και να σας σέβεστε ούτως ή άλλως. Αυτό είναι το κλειδί για την αυτοεκτίμηση.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here