Κόσμος Εμβολιασμοί: Πώς διαχειρίζονται οι χώρες τα εμβόλια covid των AstraZeneca και Johnson & Johnson

Κόσμος Εμβολιασμοί: Η Δανία είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο AstraZeneca, ενώ άλλοι ζυγίζουν τι πρέπει να κάνουν για το εμβόλιο της J&J. ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, Ισπανία – Οι ευρωπαϊκές χώρες αποκλίνουν την Τετάρτη σχετικά με το εάν θα προχωρήσουν προτού δώσουν το εμβόλιο COVID-19 Johnson & Johnson στους κατοίκους τους μετά από αναφορές πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος σε μια χούφτα παραλήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέστειλαν το εμβόλιο, όπως συνέστησε η αμερικανική εταιρεία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν και θα διαχειριστούν τις δόσεις που είχαν φτάσει καθώς τα 27 έθνη της ΕΕ αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση για να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για εμβολιασμό.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson, που διανέμεται στην Ευρώπη από τη θυγατρική του Janssen, αποτελεί βασικό μέρος της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη, η οποία έχει επικριθεί ως αργή.

Από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί σήμερα για χρήση στην ΕΕ, τα J & J’s είναι τα μόνα που απαιτούν μία μόνο δόση για να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Αυτό το καθιστά ιδανικό για δυσπρόσιτες, ευάλωτες ομάδες, όπως εκείνες που είναι άστεγοι ή μετανάστες εργαζόμενοι. Ωστόσο, ο φαρμακοβιομηχανία αποφάσισε την Τρίτη να καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνέστησε μια παύση στη χρήση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται οι σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν το τελευταίο πλήγμα για τη διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη, η οποία είχε ήδη παρόμοιο φόβο με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη βρετανική-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ρυθμιστικός οργανισμός της ΕΕ για φαρμακευτικά προϊόντα, δεν έχει συμβουλέψει τα μέλη της ΕΕ να θέσουν σε αναμονή το εμβόλιο Johnson & Johnson. Είπε την Τετάρτη:

“Η εταιρεία (J&J) βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές, συνιστώντας να αποθηκεύσει τις δόσεις που έχουν ήδη ληφθεί έως ότου η PRAC (επιτροπή ασφάλειας του EMA) εκδώσει μια ταχεία σύσταση.”

Δεν είναι σαφές εάν οι εξαιρετικά σπάνιες αναφορές στις ΗΠΑ – μέχρι στιγμής, έξι περιπτώσεις από περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς – συνδέονται με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ρυθμιστές έχουν ήδη δηλώσει ότι ο ασυνήθιστος τύπος θρόμβων συνδέεται πιθανώς με το εμβόλιο AstraZeneca-BioNTech, το οποίο κατασκευάζεται με τεχνολογία παρόμοια με το προϊόν Johnson & Johnson.

Το εμβόλιο AstraZeneca χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και δεν είναι ακόμη στις ΗΠΑ.

Αρκετές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς ηλικίας στη χρήση του λόγω των ανησυχιών του θρόμβου.

Η Δανία, η οποία έθεσε το εμβόλιο σε αναμονή τον περασμένο μήνα, αποφάσισε την Τετάρτη να μην ξαναρχίσει χρησιμοποιώντας τα εμβόλια που είχε στο χέρι, λέγοντας ότι στους πολίτες που έλαβαν μια πρώτη δόση ότι θα προσφερόταν μια δεύτερη δόση διαφορετικού εμβολίου.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η COVID-19 ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας από την πιθανή απειλή άτυπων θρόμβων.

Ωστόσο, οι ανησυχίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτά τα εμβόλια και σε ολόκληρη την προσπάθεια εμβολιασμού.

Την Τετάρτη, οι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσουν πώς να χειριστούν το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ο EMA, ο οποίος ενέκρινε το εμβόλιο τον περασμένο μήνα, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα κάνει πιθανή σύσταση την επόμενη εβδομάδα για το πώς να προχωρήσει στο εμβόλιο.

Μέχρι τότε, η ρυθμιστική αρχή είπε ότι “παραμένει η άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών”.

Για την Πολωνία, αυτό σήμαινε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε. “Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις (από τον EMA), θα θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε εμβολιασμούς”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Adam Niedzielski. Η Γαλλία, η οποία έλαβε 200.000 δόσεις, δήλωσε ότι τηρεί επίσης το σχέδιό της να ξεκινήσει τη χορήγηση του εμβολίου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.

Η Ουγγαρία είπε επίσης ότι θα προχωρήσει με τις δόσεις που έλαβε. Σκοπεύει να τα διανείμει χρησιμοποιώντας λεωφορεία που φέρνουν εμβόλια σε αγροτικές περιοχές.

Άλλες χώρες, ωστόσο, αποφάσισαν να σταματήσουν.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza είπε ότι η κυβέρνησή του περιμένει περισσότερες πληροφορίες από τη FDA και τον EMA για να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με τις αρχικές 180.000 δόσεις που έφτασαν στην Ιταλία την Τρίτη. “Αλλά νομίζω ότι αυτό το εμβόλιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί επειδή είναι ένα σημαντικό εμβόλιο και η απόφαση των ΗΠΑ ήταν προληπτική και η επιλογή των Johnson & Johnson να μην το θέσει αμέσως στην αγορά στην Ευρώπη ήταν επίσης μια προληπτική επιλογή”, δήλωσε ο Speranza. .

“Η ελπίδα μας είναι ότι αυτοί οι κόμβοι μπορούν να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβόλιο, το οποίο θα ήταν το τέταρτο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εμάς”, είπε.

Οι Κάτω Χώρες έθεσαν επίσης τις 80.000 δόσεις Johnson & Johnson που έλαβαν στην αποθήκη, όπως και η Δανία, η Κροατία και η Ρουμανία με τις παρτίδες τους.

Η Νότια Αφρική ανέστειλε τον εμβολιασμό ως «προληπτικό μέτρο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει εδώ και εβδομάδες τη Βρετανία με ζήλια καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού του πρώην μέλους της ξεπέρασε το δικό του.

Το εμβόλιο  J&J έπρεπε να την βοηθήσουν να παίξει την ενημέρωση catch-up. Σύμφωνα με σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 200 εκατομμύρια δόσεις έπρεπε να φτάσουν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτή η συμφωνία επέτρεψε την αγορά 200 επιπλέον δόσεων.

Παρά την καθυστέρηση αυτής της εβδομάδας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η Ισπανία – η οποία έλαβε μια αρχική αποστολή 146.000 δόσεων που είναι τώρα σε αναμονή – σχεδίασε να χρησιμοποιήσει τα πλάνα για να στοχεύσει ομάδες που έχουν χάσει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των άστεγων και των μεταναστών εργαζομένων.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ υποβάθμισε επίσης τον αντίκτυπο της καθυστέρησης που ήρθε λίγες ώρες μετά την παράδοση των πρώτων δόσεων στη χώρα του. “Μπορώ να σας πω μόνο ότι, με περισσότερες από 8 εκατομμύρια δόσεις που θα έχουμε παραδώσει μέχρι το καλοκαίρι … θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σε όλους μια πρώτη δόση. Είπα το Πάσχα εντός 100 ημερών, και από τη σημερινή άποψη Θα μείνω σε αυτό “, είπε ο Kurz.

Το πρόβλημα με την Johnson & Johnson προκύπτει μετά από διάφορες καθυστερήσεις στις αποστολές άλλων εμβολίων στην Ευρώπη και τις ανησυχίες με το εμβόλιο AstraZeneca-BioNTech που οδήγησαν τις χώρες να αναστείλουν τη χρήση του και στη συνέχεια να επιβάλουν μια ζαλιστική σειρά ηλικιακών περιορισμών.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, πήγε από τη χρήση του AstraZeneca στους νέους στην αρχή, τώρα το έδινε μόνο σε άτομα ηλικίας 60-69.

Σε ένδειξη της τρέχουσας σκέψης του μπλοκ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το μπλοκ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για να αγοράσει 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech έως το 2023.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here