Βία παιδιά: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκέφαλου

Μία νέα έρευνα λέει ότι το χτύπημα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού, ειδικά όταν προέρχεται από σοβαρές μορφές βίας. Η μελέτη,  βασίζεται σε άλλες  μελέτες οι οποίες δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των παιδιών που βιώνουν κακοποίηση.

Η ομάδα κατάλαβε ότι τα παιδιά που έχουν ξυλοκοπήθει έχουν και μεγαλύτερη νευρική απόκριση σε πολλές περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, συμπεριλαμβανομένων και τις περιοχές που αποτελούν μέρος του δικτύου προεξοχής.

Αίτιες βίας στα παιδιά

  • Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες χρησιμοποιούν σωματική βία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται να χτυπήσουν ως μορφή βίας.

Ψυχική υγεία και τιμωρία

  • Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η σωματική τιμωρία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας, άγχους, κατάθλιψης, προβλημάτων συμπεριφοράς και διαταραχών χρήσης ουσιών. Και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί γονείς σε μελέτες στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι χτυπούν τα παιδιά τους τον τελευταίο χρόνο και το ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του ξυλοδαρμού και της εγκεφαλικής δραστηριότητας δεν έχει μελετηθεί προηγουμένως.

Ανάλυση δεδομένων μελέτης

  •  Αναλύθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη για παιδιά ηλικίας από 3 έως 11 ετών. Επικεντρώθηκαν σε 147 παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών που είχαν ξυλοκοπήσει, εξαιρουμένων των παιδιών που είχαν επίσης βιώσει πιο σοβαρές μορφές βίας.

Καταγραφή εγκεφαλικής δραστηριότητας παιδιών

  • Κάθε παιδί βρισκόταν σε μια μηχανή μαγνητικής τομογραφίας και παρακολούθησε μια οθόνη υπολογιστή στην οποία εμφανίστηκαν διαφορετικές εικόνες ηθοποιών που έκαναν «φοβισμένα» και «ουδέτερα» πρόσωπα. Ένας σαρωτής κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα του παιδιού σε απόκριση σε κάθε είδος προσώπου και αυτές οι εικόνες αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί εάν τα πρόσωπα πυροδότησαν διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε παιδιά που είχαν  υποστεί ξυλοδαρμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν βιώσει βία.

Ακολουθεί βίντεο για την ενδοοικογενειακή βία

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here