ΔΕΘ 2021: Κατάργηση φόρου γονικών παροχών, μείωση ΕΝΦΙΑ και τελών κινητής τηλεφωνίας – Όλα τα μέτρα


ΔΕΘ 2021: Γενναίο πακέτο φορολεαφρύνσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και νέους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ

Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που αφορούν την κινητή τηλεφωνία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πλέον θα πληρώνουν τέλη 10% από το 2022. Παράλληλα, από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί και θα προσφέρονται 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους. Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει και αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Παράλληλα, από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, «μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα έρχεται 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ), αλλά και μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

Μειώσεις στον ΦΠΑ

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, έρχεται μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό και κινηματογράφους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων.

«Σχεδόν 2 δισ. ευρώ διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις και κτίρια. Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά» ανακοίνωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» τόνισε περαιτέρω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ