Γαλλία: Προς έγκριση ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» που έβγαλε τους Γάλλους στους δρόμους

Το γαλλικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει οριστικά σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την “καθολική ασφάλεια” που ποινικοποιεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων αστυνομικών.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα Δημοκρατία Εμπρός (LREM), αποτελεί από τον Νοέμβριο αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης. Το τελευταίο «πράσινο φως» σήμερα από το κοινοβούλιο αναμένεται να αναζωοπυρώσει την ένταση.

Στη συνέχεια αναμένεται να περάσει από το Συνταγματικό Συμβούλιο προτού γίνει νόμος, όπως είχε ανακοινώσει ήδη απο το Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Το άρθρο 24 η πιο αμφιλεγόμενη διάταξη του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει 70 άρθρα έχει σκοπό να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης όταν επιχειρούν, ποινικοποιώντας την κακόβουλη μετάδοση εικόνων τους.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε του μέτρου αυτου, λέγοντας οτι σκοπός του είναι να προστατεύσει τους αστυνομικούς από το μίσος και απειλές κατά της ζωής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολέμιοί του ωστόσο υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την κινηματογράφηση των δυνάμεων της τάξης εν ώρα επέμβασης, εμποδίζοντας έτσι την τεκμηρίωση της αστυνομικής βίας.

Η αμφισβήτηση εκφράστηκε στον δρόμο, αρκετές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκκλίσεις.

Η Γερουσία, όπου η δεξιά έχει την πλειοψηφία έκανε σημαντικές τροποποιήσεις στο άρθρο 24 δημιουργώντας στον ποινικό κώδικα ένα αδίκημα “πρόκλησης κατά την ταυτοποίηση”. Δεν γίνεται πλέον αναφορά στο νόμο του 1881 για την ελευθερία του Τύπου. Μια μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών ενέκρινε την τροποποίηση αυτή στο τέλος Μαρτίου και έδωσε έναν νέο τίτλο στο νομοσχέδιο: «Νόμος για την καθολική ασφάλεια με διαφύλαξη των ελευθεριών».

Δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ελευθεριών ζήτησαν και πάλι την απόσυρσή του. Άλλα μέτρα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης όπως η διευρυμένη χρήση φορητών καμερών από τους αστυνομικούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η κατοχή όπλων από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας ή η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας στο Παρίσι.

Το νομοσχέδιο θέλει να δημιουργήσει μια “συνέχεια ασφάλειας” ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης που υπάγονται στο κράτος, τις ενισχυμένες δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας και τις καλύτερα διαρθρωμένες υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here