Μετά τη Δέλτα, τι; Ποια είναι η εικόνα της «μάχης» κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού


Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που χρήζουν προσοχής.   

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του SARS-CoV-2 οδήγησε στη δημιουργία ενός συστήματος ονομασίας παραλλαγών με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου από τον ΠΟΥ, για την καλύτερη παρακολούθηση των μεταλλάξεων που παρουσιάζει ο ιός που προκαλεί τον Covid-19. Κάποιες παραλλαγές του ιού έχουν μεταλλάξεις που παρέχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, ή ενδεχόμενη αποφυγή/ αντοχή στα εμβόλια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εστιάζουν στην παραλλαγή (ή μετάλλαξη, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται) Δέλτα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ανά τον κόσμο, μα παρακολουθούν και άλλες, που έχει εκτιμηθεί πως θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση της.

Δέλτα: Κυριαρχεί ακόμα

Η μετάλλαξη (παραλλαγή) Δέλτα, που είχε πρωτοεντοπιστεί στην Ινδία, παραμένει η πιο ανησυχητική. Πλήττει πληθυσμούς ανεμβολίαστων σε πολλές χώρες και έχει αποδειχθεί πως είναι ικανή να μολύνει περισσότερους εμβολιασμένους από ό,τι οι προκάτοχοί της.

Ο ΠΟΥ την χαρακτηρίζει παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern), που είναι η κατηγορία με παραλλαγές ικανές για αυξημένη μεταδοτικότητα, σοβαρότερη νόσηση ή μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και θεραπειών.

Σύμφωνα με τον Σέιν Κρότι, ιολόγο στο La Jolla Institute for Immunology στο Σαν Ντιέγκο, η «υπερδύναμη» της Δέλτα είναι η μεταδοτικότητά της. Κινέζοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως οι άνθρωποι που μολύνονται με Δέλτα μεταφέρουν 1.260 φορές περισσότερο ιό στις μύτες τους σε σχέση με την αρχική έκδοση του κορονοϊού. Κάποιες αμερικανικές έρευνες υποδεικνύουν πως το ιικό φορτίο στους εμβολιασμένους που μολύνονται με τη Δέλτα είναι αντίστοιχο με αυτό των ανεμβολίαστων, μα απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Ενώ ο αρχικός κορονοϊός χρειαζόταν μέχρι και επτά ημέρες για την εκδήλωση συμπτωμάτων, η Δέλτα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δύο με τρεις ημέρες γρηγορότερα, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο χρόνο για να αντιδράσει και να αμυνθεί.

Λάμδα: Σε υποχώρηση

Η παραλλαγή Λάμδα είχε τραβήξει πάνω της την προσοχή ως μια πιθανή νέα απειλή, μα αυτή η έκδοση του κορονοϊού, που είχε πρωτοεντοπιστεί στο Περού τον Δεκέμβριο, φαίνεται να είναι σε αποδρομή. Αν και τα κρούσματα με Λάμδα αυξάνονταν τον Ιούλιο, οι αναφορές κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής μειώνονταν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του GISAID, βάσης δεδομένων που παρακολουθεί τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

O ΠΟΥ ορίζει τη Λάμδα ως παραλλαγή ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι φέρει μεταλλάξεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για πρόκληση μεταβολών ως προς τη μεταδοτικότητα ή την πρόκληση πιο σοβαρής νόσησης, μα διερευνάται ακόμα. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως έχει μεταλλάξεις που μπορούν να αντισταθούν σε αντισώματα που έχουν προκύψει από εμβολιασμό.

Μι (Μ): Χρήζει προσοχής

Η παραλλαγή Μ (Μι, ή Mu), γνωστή μέχρι πρόσφατα ως Β.1.621, είχε εντοπιστεί πρώτα στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Στις 30 Αυγούστου ο ΠΟΥ την όρισε ως παραλλαγή ενδιαφέροντος λόγω διαφόρων ανησυχητικών μεταλλάξεων, και της έδωσε ως όνομα ελληνικό γράμμα.

Η Μ φέρει μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων οι Ε484Κ, Ν501Υ και D614G, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη προστασία από τα εμβόλια. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΟΥ την προηγούμενη εβδομάδα, η Μ έχει προκαλέσει κάποια μεγάλα ξεσπάσματα στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Με τον αριθμό των γενετικών αλληλουχιών που έχουν ταυτοποιηθεί ως Μ να έχει πέσει κάτω από το 0,1% παγκοσμίως, η Μ αντιπροσωπεύει το 39% των παραλλαγών στις οποίες έχει γίνει αλληλούχιση στην Κολομβία και το 13% στο Εκουαδόρ, όπου η παρουσία της αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ λέει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τη Μ για μεταβολές στη Νότια Αμερική, ειδικά σε περιοχές όπου κυκλοφορεί μαζί με τη Δέλτα. Η Μαρία φον Κέρχοβε, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών του ΠΟΥ, είπε ότι η κυκλοφορία της παραλλαγής μειώνεται παγκοσμίως, μα χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είπε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι την παρακολουθούν, μα μέχρι τώρα δεν θεωρείται άμεση απειλή.

Η απειλή νέων παραλλαγών

Ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς οι μεγάλο πληθυσμοί ανεμβολίαστων δίνουν στον ιό περισσότερες ευκαιρίες εξάπλωσης και μετάλλαξης σε νέες παραλλαγές. Τα παρόντα εμβόλια αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, μα δεν μπλοκάρουν τη μόλυνση. Ο ιός είναι ακόμα ικανός να αναπαράγεται στη μύτη, ακόμα και μεταξύ εμβολιασμένων, που μπορούν να τον μεταδώσουν.

Για να ηττηθεί ολοκληρωτικά ο SARS-CoV-2 πιθανώς θα χρειαστεί μια νέα γενιά εμβολίων, που μπλοκάρουν επίσης τη μετάδοση, σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Πόλαντ, που ασχολείται με την ανάπτυξη εμβολίων στη Mayo Clinic. Μέχρι τότε, όπως λέει ο ίδιος, καθώς και άλλοι ειδικοί, ο κόσμος παραμένει ευάλωτος απέναντι στην εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ