Ακρίβεια: Αδειάζουν τα πορτοφόλια από αρχές του μήνα – Ο δύσκολος χειμώνας και το σχέδιο Μητσοτάκη


Ακρίβεια: Απογοητευτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων – Η φόρμουλα για τα τιμολόγια ρεύματος – Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης.

«Στα ράφια και στα πρατήρια ο λαός αναστενάζει»! Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα, με τους πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με το κύμα ανατιμήσεων.

Αν και ακόμα είναι 12 Σεπτεμβρίου, ο κόσμος κοιτάει από τώρα το ημερολόγιο για να δει πότε θα είναι η επόμενη πληρωμή, μιας και το πορτοφόλι φαίνεται πως άδειασε πολύ γρήγορα αυτό το μήνα. Ειδικά στα νοικοκυριά που έχουν και παιδιά, ο Σεπτέμβριος μοιάζει ο χειρότερος μήνας. Οι λογαριασμοί έχουν συσσωρευτεί και οι ανάγκες των παιδιών για σχολικά είδη, ρούχα, παπούτσια και φροντιστήρια έχουν εξαφανίσει κυριολεκτικά το μισθό από τις πρώτες μέρες.

Δυστυχώς και οι επόμενοι μήνες φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τα νοικοκυριά, αφού οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και βασικά είδη διατροφής θα αυξήσουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών, τα οποία θα κληθούν να «σφίξουν το ζωνάρι» και πάλι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση προωθεί ένα συνδυασμένο πλέγμα οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστά επιβαρύνσεων.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο στο 3%, είναι ενδεικτικό του «θερμού» χειμώνα που έρχεται, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι’ αυτό και σχεδιάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση. «Το 80% της αύξησης του ρεύματος θα καλύπτεται από το κράτος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναλύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όπως διευκρίνισε, η επιδότηση αφορά όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες.

Επίσης, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει και αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης. Επομένως, τα νοικοκυριά εξοικονομούν χρήματα και απελευθερώνονται από το άγχος, αλλά και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πρόνοια αυτή.

«Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές», διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα είναι σε τρία μέτωπα:

• στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές,
• αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας,
• παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό.

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2021/2022 αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- θα κυμαίνεται μεταξύ 1 ευρώ και 1,05 ευρώ. Πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από τα 0, 80 λεπτά και έφτασε στα 0, 90 λεπτά.

Στο μεταξύ, επιταχύνεται η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχεδόν 2 δις διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και κτήρια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ