Γαλλία: Ποια ειναι η δήμαρχος του Παρισιού που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα ένοικος των Ηλυσίων


Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 2022. Την υποψηφιότητά της για της προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, θέτοντας ως στόχο της «να προσφέρει ένα μέλλον σε όλα τα παιδιά μας».

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας» ανακοίνωσε η Ινταλγκό από τη Ρουέν. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, προσπάθησε να μεταμορφώσει τη γαλλική πρωτεύουσα κηρύσσοντας σταυροφορία εναντίον των αυτοκινήτων. Πλέον αντιμετωπίζει μια ακόμη πιο σκληρή πρόκληση, να επεκτείνει το προφίλ της σε εθνικό επίπεδο για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

Η 62χρονη Ινταλγκό, ήταν σχετικά άγνωστη πριν από επτά χρόνια, όταν διαδέχτηκε τον πρώην μέντορα και αφεντικό της, Μπερτάν Ντελανοέ στη δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας, θέση-κλειδί που θεωρείται ως ένα σκαλοπάτι για την προεδρία.

Η πρώην επιθεωρήτρια εργασίας πάλεψε για να βγει από τη σκιά του. Αλλά η Ιντάλγκο, η οποία μεγάλωσε σε ένα κτήμα κοντά στη Λυών απο μία οικογένεια Ισπανών μεταναστών που εγκατέλειψαν τη δικατορία του Φρανσίσκο Φράνκο όταν ήταν δύο ετών, έχει συνηθίσει να την υποτιμούν. Και πάντα επανακάμπτει.

Απαντώντας στις δημοσκοπήσεις που την δείχνουν να κερδίζει μόλις το 7 έως 9% των ψήφων, δήλωσε στο περιοδικό Paris Match τον περασμένο μήνα: «Όλη μου τη ζωή απέδειξα ότι οι δημοσκοπήσεις για μένα ήταν λάθος. Ως κόρη ενός εργάτη και μιας μοδίστρας που δεν φοίτησε σε ελίτ σχολείο, δεν είχα καμία πιθανότητα να γίνω δήμαρχος του Παρισιού», είπε.

Από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία το 2014, κλήθηκε να διαχειριστεί πληθώρα κρίσεων, από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων έως την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» το 2018- 2019 και τη φωτιά που παραλίγο να καταστρέψει τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame.

Σε συνέντευξή της τον Μάρτιο του 2020 στην εφημερίδα Guardian, περιέγραψε την εμπειρία της «σαν να οδηγούσε καταμαράν σε σχεδόν μόνιμη ισχύ ανέμων 7-9 μποφόρ».

Ωστόσο, η Ινταλγκό που επανεξελέγη το 2020 -πιθανότατα θα μείνει στην ιστορία για την απόφασή της να πεζοδρομήσει έναν πολυσύχναστο δρόμο στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και το εξαιρετικά πετυχημένο σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων.

Η Ινταλγκό θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΓαλλίαςΑ.Ρ

Οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, ότι άφησε σμήνη αρουραίων να εισβάλλουν σε δημόσια πάρκα και γενικά «άφησε» την πόλη που υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο να γίνει βρώμικη και αντιαισθητική και όλα αυτά στο βωμό της οικολογίας.

Η ίδια η Ινταλγκό κατηγόρησε τους επικριτές της για συντονισμένη εκστρατεία δυσφήμισης. Απαντώντας στις κατηγορίες για αυταρχισμό στο βιβλίο της «Respirer» το 2018, η μητέρα των τριών παιδιών γράφει: «Αυτό που περνιέται για εξουσία σε έναν άντρα γίνεται αυταρχισμός όταν πρόκειται για γυναίκα».

Παρά την αμφισβητούμενη κληρονομιά της, η Ινταλγκό αναδείχθηκε ως μία από τις λίγες φιγούρες ικανές να ενώσουν την κατακερματισμένη γαλλική Αριστερά γύρω απο μία περιβαλλοντολογική πλατφόρμα.

«Μέσα από την εργατικότητά της και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή η νέα πρόεδρος», δήλωσε τον Ιούνιο ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ. «Ίσως ήρθε η ώρα και για μια γυναίκα».

Η Ιντάλγκό δεν είναι η μόνη γυναίκα που εποφθαλμιά το παλάτι των Ηλυσίων. Η αρχηγός της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πέν και η κεντροδεξιά πολιτικός, Βαλερί Πεκρές ρίχνονται επίσης στη μεγάλη μάχη των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Αναφερόμενη στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές η Ινταλγκό είπε: «Μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει τη σχέση (των Γάλλων) με τους ανθρώπους στην εξουσία»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ