Οι δικαιούχοι του προγράμματος «πρώτο ένσημο» – Τι κερδίζουν οι νέοι έως 29 ετών


Την πρωτοβουλία «Το πρώτο ένσημο», εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αφορά νέους έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, οι οποίοι θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν δικαιούχοι του νέου επιδόματος πρώτης πρόσληψης είναι όσοι θα εργαστούν για πρώτη φορά και δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ ξανά στη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να οριστεί μια συγκροτημένη ημερομηνία,, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου για την πρώτη πρόσληψη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Συνεπώς η στόχευση του μέτρου έχει διπλό στόχο. Από τη μια να ενισχυθεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων και από την άλλη να επιδοτηθεί το κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με πολύ μικρό κόστος

Για παράδειγμα ένας νέος 24 ετών που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο με μικτό μισθό 650 ευρώ, δηλαδή τον κατώτατο, θα εισπράττει καθαρό μισθό 558 ευρώ και επιδότηση από το κράτος για ένα 6μηνο 600 ευρώ. Επομένως το μηνιαίο του εισόδημα θα ανέρχεται στα 1.158 ευρώ

Αναφορικά με τον εργοδότη θα επιβαρύνεται με κόστος 812,44 ευρώ για τον μισθό των 650 ευρώ. Επειδή όμως θα εισπράττει την επιδότηση των 600 ευρώ, ο εργαζόμενος θα του κοστίζει συνολικά 212,44 ευρώ.

Σημειώνεται πως για εργασία μερικής απασχόλησης 20 ωρών την εβδομάδα θα καταβάλλεται το ήμισυ του πόσου. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ