Μητσοτάκης ΔΕΘ υγεία: Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα νοσοκομεία και την πανδημία


Μητσοτάκης ΔΕΘ υγεία: Σημαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας μέσα στο 2022 και κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ υποσχέθηκε αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και έκανε λόγο για «περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, με πρώτο βήμα τον δωρεάν έλεγχο για όλους έναντι βασικών ασθενειών, «αλλά και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας», όπως συμπλήρωσε.

Σχέδιο προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό από τον Ιανουάριο του 2022

Το σχέδιο προληπτικής διάγνωσης νόσων -που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2022- είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ταμείου ανάκαμψης και θα έχει ύψος 120 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, προβλέπει τη διενέργεια εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου παχέος εντέρου, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε, πως θα δημιουργηθούν περισσότερα αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας, ενώ μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα δημιουργηθούν και νέες πρωτοβάθμιες δομές, χωρίς κόστος για τους πολίτες. Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός, και παράλληλα υποσχέθηκε τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback, με τη “γενναία εξάπλωση των γενοσήμων”.

Μητσοτάκης: Ο επίλογος της πανδημίας γράφεται με “σκληρά γράμματα”

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της αναφοράς που έκανε στην πανδημία του κορονοϊού. Η μοναδική απάντηση στην πανδημία -ο επίλογος της οποίας γράφεται με “σκληρά γράμματα”- όπως πρόσθεσε, είναι το εμβόλιο. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας της πολιτείας για την επέκταση των εμβολιασμών, εξήγγειλε και κίνητρα στους εφήβους από 15 έως 17 ετών για να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα του freedom pass που δόθηκε στους νέους 18 έως 24 ετών, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν δωρεάν και στους εφήβους 15 – 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ή πρόκειται να εμβολιαστούν, μια δωρεάν κάρτα στο κινητό τους με 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων, όπως είπε παρουσιάζοντας ένα ευρύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Νέους.

Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης: «Το «Θεαγένειο» κλείνει τον κύκλο του. Η Μακεδονία αξίζει ένα σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο και θα το αποκτήσει», τόνισε συγκεκριμένα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ