Κλίμα Βερολίνο: Μείωση κατά πολύ του κρέατος στα Πανεπιστήμια στο μενού των κυλικείων τους


Κλίμα Βερολίνο: Τα πανεπιστήμια του Βερολίνου μειώνουν κατά πολύ το κρέας στο μενού των κυλικείων τους δίνοντας χώρο σε περισσότερες vegan και χορτοφαγικές επιλογές από τον Οκτώβριο. Το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στα κυλικεία και τις καφετέριες των πανεπιστημίων είναι μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. 34 κυλικεία και καφετέριες σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια του Βερολίνου θα προσφέρουν ένα μενού που θα είναι 68% vegan, 28% χορτοφαγικό, ενώ θα σερβίρεται μόλις 4% κρέας και ψάρι. Επιπλέον, η πρόσφατη αυτή ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για γεύματα με βάση τα φυτά και χωρίς κρέας από τους φοιτητές του Βερολίνου.

Το 2019, έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) περιέγραψε τη φυτική διατροφή ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ως αποτέλεσμα αυτού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν τα προϊόντα με βάση το κρέας και επιλέγουν τη χορτοφαγική διατροφή.

Η Daniela Kummle από την ομάδα υποστήριξης φοιτητών Studierendenwerk δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας στα κυλικεία τους: «Η μεγάλη επιτυχία των χορτοφαγικών και vegan κυλικείων έχει καταστήσει σαφές ότι η καταναλωτική συμπεριφορά των φοιτητών αλλάζει». «Υπάρχει μια σαφής τάση προς λιγότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης». Είναι ενδιαφέρον ότι η πρώτη χορτοφαγική καντίνα του Βερολίνου για φοιτητές άνοιξε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο το 2019, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη προτίμηση για τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη Γερμανία.

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, τα πανεπιστήμια του Βερολίνου έχουν αφοσιωθεί και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το Πανεπιστήμιο Humboldt στοχεύει να γίνει ουδέτερο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ το Τεχνικό Πανεπιστήμιο σχεδιάζει να επιτύχει τον ίδιο στόχο μέχρι το 2045. Επιπλέον, τα πανεπιστήμια ανακαινίζουν τα κτίριά τους για να διασφαλίσουν την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Ο επικεφαλής των πολιτικών βιωσιμότητας του Τεχνικού Πανεπιστημίου, καθηγητής Hans-Ulrich Heiss, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προωθήσει σημαντικά το θέμα της προστασίας του κλίματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Όλοι μας έχουμε ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι τόσο ενθαρρυντικό και παρακινητικό το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του κλίματος και κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ