Βρετανία: Τεστ αίματος εντοπίζει 50 τύπους καρκίνου – Το «ιερό δισκοπότηρο» της επιστήμης;


Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας αρχίζει σήμερα την μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως μίας νέας αιματολογικής εξέτασης η οποία μπορεί να φέρει επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου.

Το τεστ αίματος Galleri της Grail Inc, που μπορεί να διαγνώσει περισσότερα από 50 είδη καρκίνου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, δημιουργεί ελπίδες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ανοίγει νέους ερευνητικούς δρόμους.

Το τεστ Galleri, που διατίθεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνους για τους οποίους δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος, ενώ μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια από ποιο σημείο του σώματος προέρχεται η ασθένεια.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που λαμβάνουν άμεση θεραπεία και το τεστ έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Λειτουργεί αναζητώντας χημικές αλλαγές σε θραύσματα γενετικού κώδικα-DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA)-που διαρρέουν από τους όγκους στο αίμα του ασθενούς.

Ορισμένοι καρκινικοί όγκοι είναι γνωστό ότι «ρίχνουν» DNA στο αίμα πολύ καιρό πριν ένα άτομο αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Το τεστ Galleri δεν εντοπίζει όλους τους καρκίνους και δεν αντικαθιστά τους προγραμματισμένους ελέγχους και τις εξετάσεις λόγου χάρη για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου.

Περίπου 360.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, αριθμός που ισοδυναμεί με 1.000 κρούσματα κάθε μέρα. Στις ΗΠΑ, συνίσταται για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, όπως είναι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών.

Από σήμερα, στο πλαίσιο της δοκιμής του βρετανικού ΕΣΥ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα ληφθούν δείγματα αίματος σε πολλές κινητές μονάδες αιμοληψίας και άλλες τοποθεσίες της χώρας.

Το NHS στοχεύει να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές σε οκτώ περιοχές της Αγγλίας για να δει πόσο καλά λειτουργεί το τεστ. Οι Αρχές αποστέλλουν ήδη επιστολές σε άτομα από διαφορετικό υπόβαθρο και εθνικότητα ηλικίας μεταξύ 50 και 77 ετών, καλώντας τους να λάβουν μέρος.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα πρέπει να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, καλούνται να δώσουν δείγμα αίματος, διαδικασία που θα επαναλάβουν μετά απο 12 μήνες και πάλι σε δύο χρόνια.

«Αυτή η γρήγορη και απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου σε όλο τον κόσμο» λέει η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Αμάντα Πρίτσαρντ.

Το τεστ Galleri έχει βρεθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση καρκίνων που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίς – όπως είναι οι καρκίνοι στον εγκέφαλο, τον πνεύμονα, το πάγκρεας και το λαιμό.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη αναμένονται έως το 2023. Εάν στεφθεί με επιτυχία, το βρετανικό ΕΣΥ σχεδιάζει να επεκτείνει τη διάθεση σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία συμμετέχουν σε μια άλλη μελέτη, που ονομάζεται «SIMPLIFY», η οποία πραγματοποιεί τη δοκιμαστική αιματολογική εξέταση σε άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ