Bruegel: Δεν είναι αναγκαία η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Η δεξαμένης σκέψης Bruegel εκτιμά ότι δεν απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

«Η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν είναι αναγκαία», σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης για θέματα παγκόσμιας οικονομίας Bruegel των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφό της προοριζόμενο για τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Λουμπλιάνα, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα του «Spiegel».

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν αντιθέτως ένα «πράσινο δημοσιονομικό σύμφωνο» στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο για πράσινες επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Bruegel Γκούντραμ Βολφ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση».

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατύπωση των Συνθηκών με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού της Ευρώπης και των κρατών μελών και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα : Εάν οι ισχύοντες δημοσιονομικοί κανόνες ερμηνευτούν με τον πιο ευέλικτο τρόπο που επιτρέπουν οι νόμοι, θα απαιτούνταν μόνο μικρές εξοικονομήσεις πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Εάν προστεθούν επίσης και τα κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και στην υπερχρεωμένη Ιταλία, δεν απαιτούνται προς το παρόν πρόσθετες προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων της εν λόγω δεξαμενής σκέψης μεταρρύθμιση θα χρειαστεί μόνο από το 2025, όταν θα λήγουν σταδιακά οι εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό. Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί επιπλέον πόρους για να καλύψει το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί αυτό το κόστος, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να λαμβάνουν μεσοπρόθεσμα από την κεφαλαιαγορά -επιπλέον του τακτικού προϋπολογισμού τους- το 1% της οικονομικής τους παραγωγής.

Πηγή: Der Spiegel, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ