Η κρίση στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande φοβίζει τις διεθνείς αγορές


Στην Κίνα είναι στραμμένη η προσοχή μεγάλων ξένων τραπεζών και επενδυτών, καθώς είναι σε εξέλιξη το «δράμα» της Evergrande, του κινέζικου γίγαντα ακινήτων, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της κατάρρευσης.

Οι μετοχές της Evergrande έχουν υποχωρήσει αισθητά υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την έκταση των οικονομικών της προβλημάτων. Η εταιρεία δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πουλήσει ακίνητα που διαθέτει τόσο γρήγορα , ώστε να εξυπηρετήσει τα τεράστια χρέη της ύψους 305 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Evergrande ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ με πτώση σχεδόν 12%, ενώ αθροιστικά έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% τους τελευταίους έξι μήνες.

Μια δήλωση που εκδόθηκε από την ίδια την εταιρεία αναφέρει ότι οι ταμειακές της ροές έχουν δεχθεί «τρομερή πίεση».

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια στιγμή που εξαγριωμένοι διαδηλωτές πολιορκούσαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σενζέν, ζητώντας να τους παραδοθούν τα ακίνητα που αγόρασαν ή να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Κυρίως οι επενδυτές καλούν την εταιρεία να επιστρέψει δάνεια και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Στη δήλωση προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Evergrande κατηγόρησε τα ΜΜΕ για τις «συνεχιζόμενες αρνητικές αναφορές» τους που «μείωσαν την εμπιστοσύνη των δυνητικών αγοραστών ακινήτων».

Η διοίκηση της Evergrande δήλωσε επίσης ότι συνεργάζεται με οικονομικούς συμβούλους για να διερευνήσει λύσεις στα προβλήματά του ομίλου.

Οι εξελίξεις γύρω από την Evergrande έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την κατάσταση στο real estate της Κίνας και τις δυνητικές επιπτώσεις από το σκάσιμο μια «φούσκας» στην κινεζική και διεθνή οικονομία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ