Κύριο Γεύμα: Παστίτσιο με τόνο Αλοννήσου


Κύριο Γεύμα: Αυτό το φαγητό το έφαγε η κόρη μας σε φιλικό σπίτι στην Πρέβεζα πριν χρόνια κι έφερε μαζί της και τη συνταγή άσχετο αν η μαμά καθυστέρησε λίγο να την υλοποιήσει.

Οι αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο θέλουν την παρασκευή του με τονάκι Αλοννήσου , επειδή όμως στην Αθήνα δεν μπόρεσα ποτέ να βρω πού το πουλάνε εφάρμοσα τη συνταγή της φίλης.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 1/2 κονσέρβα τόνου σε νερό ή ανάλογη ποσότητα με τόνο Αλοννήσου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3/4 κονσέρβας ντοματάκια
  • 5-6 κουταλιές λάδι
  • 1/2 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο ή λάδι
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 400mL γάλα
  • 4 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά βούτυρο ή λάδι
  • 1 αυγό
  • λίγο τριμμένο τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι κι άλλη μία μοσχοκάρυδο

Διαδικασία

Σε αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 7-8 λεπτά, στραγγίζουμε κι αφήνουμε να μας περιμένουν.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει λίγο.

Στραγγίζουμε τον τόνο και τον προσθέτουμε στη σάλτσα αφήνοντας να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Σε άλλο κατσαρολάκι φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ

Για τη μπεσαμέλ έχω επινοήσει ένα δικό μου κόλπο αποφεύγοντας τα καβουρντίσματα

Σε σέικερ ή στο μούλτι βάζω λίγο κρύο γάλα και το αλεύρι, ομογενοποιώ και το προσθέτω στο υπόλοιπο γάλα που έχω βράσει. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά συνεχίζοντας το βράσιμο, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αφού κρυώσει προσθέτω το αυγό χτυπημένο, το τυρί το αλάτι και το μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρέξ ( 20χ30) ή ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και σκορπίζουμε από πάνω λίγο τυρί και λίγο βούτυρο.

Αδειάζουμε τη σάλτσα του τόνου και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυρί.

Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με χρήση αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ