Κορονοϊός: Ποιες χώρες εμβολιάζουν παιδιά και γιατί; Ο χάρτης ανοσοποίησης απο την ΕΕ μέχρι τις ΗΠΑ


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών θα εμβολιάζονται, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων αρχών.  Οι ειδικοί προτείνου μία και μοναδική δόση του εμβολίου της Pfizer. Ορισμένες άλλες χώρες εμβολιάζουν εδώ και αρκετό καιρό ακόμη και νήπια, οι προσεγγίσεις ωστόσο για τον εμβολιασμό παιδιών διαφέρουν.

Το γεγονός οτι οι χώρες έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα, δεν σημαίνει ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική για το «δύσκολο» θέμα του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Οι χώρες επηρεάζονται από μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων – από τα ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικες και την πολιτική πίεση μέχρι τους φόβους για ένα ένα νέο κύμα κορονοϊού και το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Τον Μάιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Έκτοτε, οι χώρες της ΕΕ κινήθηκαν με διαφορετική ταχύτητα.

Η Δανία (12 έως 15 ετών) και η Ισπανία (12 έως 19 ετών) έχουν εμβολιάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των παιδιών τουλάχιστον με μία μόνο δόση. Η Γαλλία κινείται επίσης γρήγορα, με το 66% των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών να έχει λάβει ήδη μία δόση το και 52% να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Μέχρι τον Οκτώβριο η κάρτα υγείας της χώρας – το υγειονομικό πάσο (pass sanitaire ) όπως λέγεται θα επεκταθεί σε άτομα κάτω των 18 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να δείξουν αποδείξεις εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19 για πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφοι, μουσεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.

Τον Ιούνιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Γερμανίας συνέστησαν ότι το εμβόλιο πρέπει να προσφέρεται μόνο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Όμως τον Αύγουστο, με την παραλλαγή Δέλτα να εξαπλώνεται ευρύτερα, η διάθεση του εμβολίου επεκτάθηκε σε όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών.

Στη Σουηδία τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι επιλέξιμα για εμβόλιο μόνο εάν έχουν πνευμονική νόσο, σοβαρό άσθμα ή άλλη ιατρική κατάσταση υψηλού κινδύνου. Στη Νορβηγία, που δεν ανήκει στην ΕΕ, η διάθεση των εμβολίων επεκτάθηκε πρόσφατα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αλλά θα προσφερθεί μόνο η πρώτη δόση, ενώ η απόφαση για τη δεύτερη δόση θα ληφθεί αργότερα.

ΗΠΑ: Μερικός υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά ήταν οι πρώτες που ενέκριναν το σκεύασμα της Pfizer για χρήση σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Η διάθεση ξεκίνησε αμέσως σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ με δύο δόσεις που γίνονταν με διαφορά τριών εβδομάδων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, το 42% των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών είχε λάβει την πρώτη του δόση και το 32% τη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna.

Η έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών δόθηκε καθώς οι ΗΠΑ άρχισαν να παλεύουν με την αύξηση των λοιμώξεων που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα. Η τελευταία έκθεση από τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε οτι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19 ήταν μεταξύ 3,4 και 3,7 φορές υψηλότερος στις πολιτείες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Κάποιες σχολικές επιτροπές των ΗΠΑ ψήφισαν να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω για να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων γονέων. Στο Λος Άντζελες η διαταγή επεκτάθηκε πρόσφατα σε 600.000 μαθητές, ενώ στη Νέα Υόρκη το προσωπικό αλλά όχι οι μαθητές υποχρεούνται να εμβολιάζονται. Η Pfizer άρχισε επίσης να δοκιμάζει το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε μικρότερα παιδιά.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σε άτομα ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, αναμένονται τον Σεπτέμβριο με τα στοιχεία για τα βρέφη ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων ετών να ακολουθούν πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι τα εμβόλια για τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «σύντομα» αφού οι ρυθμιστικές αρχές αναθεωρήσουν τα κλινικά δεδομένα.

Κίνα – Εμβολιασμός για τα παιδιά τριών ετών και άνω

Τον Ιούνιο, η Κίνα άρχισε να επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών να κάνουν εμβόλια που της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε τον εμβολιασμό σε τόσο μικρά παιδιά. Η χώρα έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του έτους, αριθμός που είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς να ανοσοποιηθεί μεγάλος αριθμός ατόμων κάτω των 18 ετών.

Θεωρητικά, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι εθελοντικό στην Κίνα, αν και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν πει ότι δεν θα επιτρέπεται στους μαθητές να επιστρέψουν στο σχολείο, εκτός εάν όλα τα μέλη της οικογένειά τους έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Το εμβόλιο Sinovac χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Στη Χιλή, έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε παιδιά από έξι ετών, ενώ η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσει το εμβόλιο της στη Νότια Αφρική σε παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 17 ετών.

Ινδία – Πρώτα οι ενήλικες

Η Ινδία πιστεύεται ότι έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό εφήβων στον κόσμο, που ανέρχεται στα 253 εκατομμύρια περίπου σύμφωνα με την Unicef. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Ορολογικής Έρευνας υποδηλώνουν ότι περίπου το 60% των παιδιών έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας και είναι πιθανό να έχουν δημιουργήσει κάποια ασυλία από παλαιότερες λοιμώξεις.

Τον Αύγουστο, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας χορήγησε έκτακτη χρήση για ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την τοπική εταιρεία φαρμάκων Zydus Cadila για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, η πρώτη ανάλογη έγκριση για την ανοσοποίηση παιδιών. Το εμβόλιο επί του παρόντος πρέπει να χορηγείται σε τρεις ξεχωριστές δόσεις, με τη βοήθεια ενός απλικατέρ χωρίς βελόνα και όχι με την παραδοσιακή σύριγγα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζει σύντομα να ξεκινήσει δοκιμές σε μικρότερα παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω., αλλά μια ευρύτερη διάθεση θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενηλίκων στην Ινδία, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ