Κορονοϊός: Το παράδειγμα του Ισραήλ δείχνει τον δρόμο για την τρίτη δόση – Προβληματίζει η Β. Ελλάδα


Οδηγό για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού αποτελεί το παράδειγμα του Ισραήλ

O χειρισμός του ζητήματος της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανάφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σήμερα, Τρίτη.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «Οδηγός είναι το Ισραήλ. Δεν έχει αποφασιστεί σχετικά με την 3η δόση αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό δηλαδή ποιος έχει κάνει δόση και πότε. Είναι θέμα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών», ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί πρόσθετη ένταση στην κοινωνία.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να μειώσει στα 40 έτη την ελάχιστη ηλικία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, προκειμένου να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα.

Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτες δόσεις σε πολίτες άνω των 60 ετών τον Ιούλιο, μειώνοντας αργότερα την ελάχιστη ηλικία επιλεξιμότητας στα 50 έτη και προσφέροντας ενισχυτικές δόσεις σε υγειονομικούς και άλλους εργαζομένους.

Η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioΝTech κατά της Covid-19 βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής νόσησης σε άτομα 60 ετών και άνω στο Ισραήλ σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε ενα βήμα παραπέρα αναφορικά με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, αποφασίζοντας στα τέλη Αυγούστου την χορήγηση τρίτης δόσης για όλους τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες από 12 ετών και πάνω.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Πιάσαμε «ταβάνι» στους εμβολιασμούς

Μάλιστα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει το υψηλότερο όριο των εμβολιασμών, καθώς -όπως εξήγησε- «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πείσεις αυτούς που δεν έχουν πειστεί μέχρι σήμερα. Δεν θα έχουμε μεγάλης κλίμακας εμβολιαστικό ρεύμα. Θα υπάρχει η δεξαμενή των νέων, αλλά το πρόβλημα μας είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών γιατί αυτοί εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Αυτοί δεν βλέπω να πείθονται. Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειάζονταν ο εμβολιασμός των παιδιών».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στους πολίτες άνω των 50 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει το 60% με 65%. «Υπάρχει και ένα ποσοστό 8-10% που έχει περάσει τον ιό οπότε ανεβαίνουμε στο 75%. Οι εκπαιδευτικοί είναι στο 90% εμβολιασμένοι» είπε και αναφερόμενος στην εστίαση σχολίασε: «Ακούω ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι. Τα δυο βασικά κριτήρια που διαφοροποιούνε την κατάσταση είναι το όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης και πού όχι, ποια είναι η ουσιώδης δραστηριότητα και ποια όχι. Δεν είναι ίδιο το επίπεδο διακύβευσης για τον έναν και τον άλλο. Με ρωτούν «γιατί θέατρο και όχι εστιατόριο;». Στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό, είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός. Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο μενού αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και αναστολές εργασίας

Σχολιάζοντας το μέτρο της αναστολής εργασίας και σε άλλες εργασιακές κατηγορίες, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε:

«Τις αναστολές γιατρών τις καλύπτεις, στο στράτευμα δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Για παράδειγμα στη λιμενικό αν πούμε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και το 1/3 προσωπικού βγει σε αναστολή, δεν έχουμε να τους αναπληρώσουμε. Κάθε κατηγορία πρέπει να την κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας».

Lockdown και πρόωρες εκλογές

Σχετικά με την πιθανότητα να μπει η χώρα σε νέο lockdown, ξεκαθάρισε: «Ο πρωθυπουργός αυτό που λέει ότι δεν θα κλείσουμε το εννοεί. Τον Οκτώβρη φοβόμαστε λιγάκι και φοβάμαι την Βόρεια Ελλάδα. Με ανησύχησαν αυτά που είδα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού στο μέλλον, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «θα πάει σε εκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».

Τρίτη δόση εμβολίου: Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού – Αποστολή SMS σε 285.000 πολίτες

Σήμερα Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες.

«Έφυγαν» τα πρώτα SMS για την τρίτη δόση

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες, αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη (14.09).

Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη προς τους πολίτες η αποστολή SMS προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση. Τα πρώτα SMS έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας (13.09), αν και παρατηρήθηκαν και πάλι «ανορθογραφίες» καθώς πολίτες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα λάβουν τρίτη δόση, έχουν λάβει σχετικό μήνυμα.

Σε ποιους θα χορηγηθεί η τρίτη δόση

Η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικότερα σε άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

  • μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων
  • άτομα με καρκίνο
  • νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια

Επίσης, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στην τρίτη δόση, όπως έχει διευκρινίσει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφου,ρε αλητες δεν εγκριφηκε απο την ΕΕη τριτη δοση.Αυτες τις μαλακιες με το Ισραηλ,το σιχαμα η Παγωνη σας τις ειπε;Το οτι εκει κατω εχουν ξεσκιστει στα κρουσματα,και αρχισαν να προβληματιζονται δεν το ξερετε;Τι σκατα ξερετε;Και ποιο ταβανι ρε τσουλακια;Πολυ χαμηλοταβανο το μαγαζι.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ