Ως «γάτα άγκυρας» ο Νίκος Δένδιας «φόβισε» Βερολίνο και Μαξίμου

Τα όσα έγιναν μπροστά στις κάμερες από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Άγκυρα, σήκωσαν (και εύλογα) «πολύ κουρνιαχτό». Στα πλαίσια λοιπόν της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία για να προετοιμάσει α) μια συνάντηση Ερντογάν -Μητσοτάκη με στόχο μια ενδεχόμενη κοινή προσφυγή στη Χάγη «για όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα» όπως τα επιθυμεί η Γερμανοτουρκική πλευρά και β) την άτυπη «πενταμερή» (5+1) συνεργασία υπο την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό – από την Μεγάλη Τρίτη μέχρι και την Μεγ.Πέμπτη στη Γενεύη – ειπώθηκαν τα…αυτονόητα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Όμως προκάλεσαν «ρίγη» σε πολλούς και για πολλά.

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας παραχωρώντας συνέντευξη στην Κυριακάτικη Καθημερινή είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη» και επανέλαβε ότι αυτή του η επίσκεψη στόχευε στο να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία (και γι αυτό το προσεχές διάστημα θα έρθει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα – στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη). Όπως σημείωσε και στην συνέντευξη του ο Νίκος Δένδιας «στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ηταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα».

Όμως…η «πρεμούρα» αμέσως μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου «το Μαξίμου» να διαρρέει ότι ο Δένδιας ενήργησε κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας τους αλλά και δικών τους «εντολών» κατέγραψε αναμφίβολα μια…φοβία μήπως και εκληφθούν καταρχήν ως…αντάρτικο του Δένδια (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και στη συνέχεια να καρπωθεί το Μαξίμου την θετική απήχηση που είχε «το επεισόδιο» στην ελληνική κοινή γνώμη.
Το ρεπορτάζ λέει όμως ότι «το Μαξίμου» αγνοούσε τι θα έλεγε ο Δένδιας για να μην πούμε ότι οι οδηγίες κινούνταν «στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» αφού στόχος ήταν η προετοιμασία της συνάντησης Ερντογάν -Μητσοτάκη επομένως «ήρεμα νερά, όχι φασαρίες, όχι προκλήσεις, όχι απαντήσεις». Γι αυτό και αιφνιδιάστηκε ο Τσαβούσογλου που διαμαρτυρήθηκε δημόσια ότι «αυτά τα λέμε ιδιωτικά, όχι στις κάμερες»!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το «Μαξίμου» κινούνταν στην «γραμμή Βερολίνου» που θέλει «Χάγη για όλα τα Ελληνοτουρκικά θέματα» (τις απαράδεκτες αξιώσεις των Τούρκων δηλαδή σε βάρος της Ελλάδας). Ο Δένδιας προφανώς κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό «αυτοβούλως» (με δική του ατζέντα και συνομιλητές – ενδεχομένως αμερικανικής έμπνευσης) και γι αυτό αστειευόμενος μπροστά στις κάμερες είπε «ελπίζω τώρα να μην ακυρωθεί η πρόσκληση για το δείπνο….και πεινάω»!

Γερμανική καγκελαρία και «Μαξίμου» θα πρέπει να ένιωσαν έναν κρύο ιδρώτα να τους περιλούζει παρακολουθώντας τον Δένδια στην Άγκυρα. Γιατί ήταν για πρώτη φορά – εδώ και αρκετά χρόνια – που ο Ελληνικός λαός «ένιωσε καλά» από έναν πολιτικό (πρέπει να πάμε στο 1987 και στον Ανδρέα Παπανδρέου για να βρούμε κάτι καλύτερο). Το τι θα γίνει στη συνέχεια, θα το δούμε…

Αρχικά έχουμε μπροστά μας – όπως προαναφέραμε – την άτυπη πενταμερή (5+1) για το Κυπριακό στην Ελβετία (που την λεγόμενη πανδημία «δεν την νιώθει») και όπως είπε και ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ «σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Δεν μπορώ να γνωρίζω στο που μπορεί να βασίζεται ο Αντόνιο Γκουτιέρες για αυτή του την πρωτοβουλία, πάντως ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ισχυρή αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ευχή του ή κάτι άλλο, θα φανεί. Στόχος του θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του γ.γ. των Η.Ε. που ακολούθησε.
Η Ελλάδα, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης – όπως ειπώθηκε – προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη αυτή συνάντηση της Γενεύης, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης.

Ο Μ.Τσαβούσογλου από την πλευρά του σημείωσε μάλλον κυνικά ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν λέμε κάτι άλλο από τη δίκαιη διανομή της ενέργειας. Δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μοιραστούν και την κυβέρνηση, την εξουσία. Τότε, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ομοσπονδία, πρέπει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για ποιο θέμα θα κάνουμε συνομιλίες και να βρούμε μια φόρμουλα για μόνιμη λύση».

Ίσως να μιλήσουν για την…πανδημία στην Ελβετία! Όπως και νάχει πάντως ο Ν.Δένδιας κατάφερε να σκοράρει μέσα στην Άγκυρα – έστω και για τις εντυπώσεις. Κάτι είναι και αυτό!

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here