ΣΕΒ: Η καινοτομία προϋπόθεση για βιώσιμη ενέργεια και οικονομία


Η συμμετοχή σε οικοσυστήματα καινοτομίας και οι συνεργασίες με τα πανεπιστήμια προωθούν την ενεργειακή καινοτομία και την πράσινη κυκλική οικονομία τονίζει η κυρία Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ

Η κυκλική οικονομία, η μετάβαση σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα με λογικό κόστος, η ενεργειακή εξοικονόμηση, αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αποτελούν, παράλληλα, σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα λόγω της υστέρησης που παρουσιάζεται σε τομείς όπως είναι η διαχείριση αποβλήτων, η χρήση δευτερογενών υλικών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αλλά και η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος. Μεγάλες αλλαγές αναμένονται, επίσης, στην ηλεκτροκίνηση με εθνικό στόχο για το 2030, τα ηλεκτρικά οχήματα να είναι το 30% των οχημάτων της χώρας.

Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., για την επίτευξη του νέου στόχου οι ετήσιες επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα θα πρέπει να είναι κατά περίπου €350 δισ. υψηλότερες κατά την επόμενη δεκαετία (2021-2030) σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία (2011-2020). Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικούς πόρους από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύψους €72 δισ. Η αξιοποίηση των πόρων αυτών αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία! Μόνο από το ταμείο ανάκαμψης €12 δισ. θα διατεθούν στην πράσινη ανάπτυξη.

Οι τάσεις λοιπόν είναι δεδομένες και αναζητούνται καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογικές λύσεις που να συμβάλλουν στην:

  • μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
  • μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας
  • βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων,
  • ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων
  • υποκατάσταση προϊόντων μιας χρήσης από εναλλακτικά/ επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα,
  • βελτιστοποίηση αποδοτικότητας διεργασιών ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων,
  • ψηφιοποίηση, αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Για τον ΣΕΒ, η καινοτομία συνιστά μοχλό δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ευελπιστούμε ότι η βιώσιμη ενέργεια και η κυκλική οικονομία σε λίγα χρόνια θα μεταμορφώσουν προς το καλύτερο ζωές, επιχειρήσεις, οικονομίες και ολόκληρο τον πλανήτη.

Για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να μεταβούν σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, πετυχαίνοντας μείωση της κατανάλωσης πόρων, μείωση των αποβλήτων, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με παράλληλη μείωση των δαπανών θα πρέπει να συμμετάσχουν σε οικοσυστήματα καινοτομίας και να συνεργαστούν με Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μόνο μέσα από τέτοιες συνεργασίες θα επιτευχθεί ταχύτατη μεταφορά τεχνογνωσίας και θα προωθηθεί η ενεργειακή καινοτομία και η πράσινη κυκλική οικονομία.

“Innovation Ready”: Οι 11 νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν

Στην θεματική εκδήλωση “Innovation Ready” του ΣΕΒ, με θέμα: «Νέες τεχνολογίες και Καινοτομικές λύσεις στην Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία» εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον τομέα αυτόν.

Οι 11 νεοφυείς εταιρείες που παρουσιάστηκαν είναι οι:

  1. Cyrus: Αναπτύσσει συμπιεστές υδρογόνου που ελαχιστοποιούν το λειτουργικό κόστος, μηδενίζουν τον θόρυβο και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  2. DomX: Με αντικείμενο τις Home IoT παρέχει λύσεις για μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά και προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες για ενεργειακούς φορείς.
  3. DTWISE: Προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων.
  4. GIVE Engineering: Προσφέρει έναν νέο τρόπο μετακίνησης στην πόλη. Ένα ηλεκτρικό σκούτερ με 65km/h τελική ταχύτητα και 180Km αυτονομία.
  5. HELBIO: Αναπτύσσει καινοτόμες, περιβαλλοντικά καθαρές και ενεργειακά αποδοτικές μονάδες Υδρογόνου και Συμπαραγωγής.
  6. EV Loader: Παράγει λογισμικό για πιο έξυπνη φόρτιση και διαχείριση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για να ενθαρρύνει τους οδηγούς να φορτίζουν με καθαρή ενέργεια.
  7. BIO2CHP: Προσφέρει μια γεννήτρια ισχύος σε μέγεθος κοντέινερ, η οποία μετατρέπει στερεά οργανικά υπολείμματα σε ενέργεια.
  8. ECORESOURCES: Αναπτύσσει καινοτόμες διεργασίες και λύσεις για αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και απολύμανση πόσιμου νερού και λυμάτων.
  9. Greener than Green Technologies: Προσφέρει τεχνολογίες και λύσεις αποκατάστασης νερού και επεξεργασίας αποβλήτων.
  10. PHEE PC: Ανάπτυξη και παραγωγή σύνθετων βιολογικών υλικών του αύριο, με ανακύκλωση διαφορετικών τύπων βιο-υπολειμμάτων.
  11. SOLMEYEA: Αξιοποίηση του CO2 μέσω της κάθετης καλλιέργειας μικροφυκών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενεργειακή Οικονομία


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ