Γερμανία Κλινική: Θεραπεία ατόμων με συμπτώματα μετά covid-19 ή μακροχρόνιας covid-19.

Γερμανία Κλινική: Μερικοί ασθενείς με μακρά COVID πάσχουν από συμπτώματα παρόμοια με την άνοια Το CDC αναφέρει ότι 0,01 τοις εκατό των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών νόσησαν με COVID-19. Η 50χρονη νοσοκόμα ρευματολογίας ανακαλύπτει αργά τα πόδια της αφού χτυπήθηκε με την COVID-19 το περασμένο φθινόπωρο, φαίνεται να αναρρώνει και στη συνέχεια υποτροπιάζει με σοβαρή κόπωση και «εγκεφαλική ομίχλη» τέσσερις μήνες αργότερα. “Τα συμπτώματα ήταν σχεδόν τόσο άσχημα όσο στην αρχή”, δήλωσε η Ravera. Κοντά στην απελπισία, βρήκε μια κλινική που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με τα λεγόμενα συμπτώματα μετά την COVID-19 ή μακροχρόνια COVID-19.

Βρίσκεται στο Heiligendamm, ένα παραθαλάσσιο σπα της Βόρειας Γερμανίας που είναι δημοφιλές από τα τέλη του 18ου αιώνα, η κλινική ειδικεύεται στη βοήθεια ατόμων με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα και ο καρκίνος. Κατά το παρελθόν έτος έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο αποκατάστασης για ασθενείς με COVID-19, που θεραπεύει 600 άτομα από όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με την ιατρό διευθύντριά του, Δρ Joerdis Frommhold.

Μερικοί από τους ασθενείς της πλησίασαν το θάνατο και τώρα πρέπει να μάθουν πώς να αναπνέουν σωστά, να ξαναχτίζουν την αντοχή τους και να ξεπεράσουν μια σειρά από νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες.

Ωστόσο, η Frommhold αντιμετωπίζει επίσης μια δεύτερη ομάδα ασθενών που παρουσίασαν ήπια έως μεσαία συμπτώματα COVID-19 και πέρασαν λίγο χρόνο στο νοσοκομείο, αν όχι καθόλου. “Αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα ανάκαμψης μετά από περίπου έναν έως τέσσερις μήνες”, δήλωσε η Frommhold.

Οι περισσότεροι είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών και δεν έχουν προϋπάρχουσες καταστάσεις, είπε. “Είναι αυτοί που συνήθως δεν είναι ποτέ άρρωστοι.” Μετά την ανάρρωση από μια περίοδο COVID-19, αυτοί οι ασθενείς ξαφνικά δυσκολεύονται να αναπνέουν, έχουν κατάθλιψη και αγωνίζονται να συγκεντρωθούν, δήλωσε η Frommhold. Μερικοί πάσχουν από συμπτώματα παρόμοια με αυτά της άνοιας.

Μια πρώην νοσοκόμα αιμοκάθαρσης βρήκε την κουζίνα της πλημμυρισμένη επειδή είχε ξεχάσει να κλείσει τη βρύση. “Άλλοι δεν μπορούν να κάνουν την εργασία τους με τα παιδιά τους επειδή δεν καταλαβαίνουν οι ίδιες τις ερωτήσεις”, δήλωσε η Frommhold. Τα συμπτώματά τους δεν λαμβάνονται πάντα σοβαρά από τους γιατρούς. Παρά την απώλεια μαλλιών, τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, την ακανόνιστη πίεση του αίματος και τη ζάλη, τα αποτελέσματα των δοκιμών ρουτίνας για αυτούς τους ασθενείς συνήθως επανέρχονται στο φυσιολογικό. “Εμφανίζονται νέοι, δυναμικοί, με υψηλές επιδόσεις, αλλά τότε δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα παλιά”, δήλωσε η Frommhold.

Οι θεραπευτές στην κλινική επικεντρώνονται αρχικά στη σταθεροποίηση της αναπνοής των ασθενών. Στη συνέχεια εργάζονται για την αποκατάσταση της αντοχής και του κινητικού συντονισμού με τη βοήθεια της εργασιακής θεραπείας και της στάσης του σώματος.

Η γνωστική θεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη αποτελούν επίσης μέρος του προγράμματος. Παρόμοιες κλινικές για “μακρινές αποστολές” έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Γερμανία, μια τέτοια θεραπεία προσφέρεται όλο και περισσότερο από το δίκτυο της χώρας σε περισσότερα από 1.000 κέντρα ιατρικής αποκατάστασης, 50 εκ των οποίων εξειδικεύονται σε πνευμονικές ασθένειες.

“Αυτό δεν υπάρχει ακόμη σε πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε η Frommhold. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19, εν μέρει επειδή η κατάσταση δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αναφέρουν οι ασθενείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here